DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SUA au prezentat noi date despre cauzele afecțiunilor pulmonare asociate utilizării țigărilor electronice și produselor pentru vapat

captura TV
tigari electronice

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), departamentele de sănătate locale și de stat, precum și alți parteneri clinici și din domeniul sănătății publice din Statele Unite ale Americii continuă investigarea cauzelor care au determinat recenta criză de afecțiuni pulmonare asociate țigărilor electronice sau vapatului (EVALI), manifestată la nivel național.

CDC, FDA și autoritățile de sănătate au făcut progrese în identificarea cauzelor bolii EVALI. Numărul cazurilor medicale asociate vapatului înregistrate de către Departamentul de urgență (ED) continuă să scadă, după o creștere bruscă în august 2019 și apogeul din septembrie.

Datele la nivel național și local rezultate din rapoartele despre pacienți și din testarea probelor provenite de la produsele utilizate de acești pacienți arată că un rol major în declanșarea afecțiunilor de tip EVALI îl au țigările electronice sau produsele de vapat care conțin tetrahidrocanabinol (THC), produse achiziționate în special din surse neautorizate precum prieteni, familie, distribuitori stradali sau din mediul on-line.

Acetatul de vitamina E este una dintre principalele cauze ale EVALI. Acetatul de vitamina E este prezent în mostre de produse testate de FDA și de laboratoare de stat, precum și în probe de lichid pulmonar prelevate de la pacienți din diferite zone și testate de către CDC. Pe de altă parte, acetatul de vitamina E nu a fost prezent în lichidul pulmonar al persoanelor neafectate de EVALI.

Cu toate acestea, dovezile nu sunt suficiente pentru a exclude potențiale efecte ale altor substanțe chimice, inclusiv substanțe chimice din produse care conțin sau care nu conțin THC, în parte dintre cazurile de EVALI raportate.

CDC va reveni cu informări pe această temă pe măsura actualizării datelor despre EVALI.

CDC raportează doar cazuri de EVALI spitalizate și decese cauzate de EVALI, indiferent de condiția de spitalizare. Din numărul de cazuri raportate, CDC a eliminat cazurile care nu au necesitat internări.

Începând cu 21 ianuarie 2020, la CDC au fost raportate 2.711 cazuri de spitalizări sau decese cauzate de EVALI din toate cele 50 de state americane, districtul Columbia și două teritorii ale SUA (Puerto Rico și Insulele Virgine din SUA).

60 de decese au fost confirmate în 27 de state și în districtul Columbia (începând cu 21 ianuarie 2020).

Numărul cazurilor medicale asociate vapatului înregistrate de către Departamentul de urgență (ED) continuă să scadă, după o creștere bruscă în august 2019 și apogeul din septembrie.

Datele naționale ale ED și raportările active ale cazurilor de la departamentele de sănătate din toată țara arată o creștere accentuată a simptomelor sau a cazurilor de EVALI în august 2019 și un vârf în septembrie 2019, urmate de o scădere treptată, dar constantă a acestora

Motivele reducerii numărului de astfel de afecțiuni sunt multifactoriale și pot fi legate de următoarele:

 creșterea gradului de conștientizare a publicului asupra riscului asociat utilizării țigărilor electronice sau produselor de vapat care conțin THC, ca urmare a măsurilor rapide ale Departamentului de sănătate publică;

 eliminarea acetatului de vitamina E din unele produse;

 măsuri de aplicare a legii în cazul anumitor categorii de produse ilicite

Deși numărul cazurilor asociate acestor afecțiuni este în scădere, CDC primește noi raportări de astfel de cazuri noi din partea serviciilor de sănătate locale, iar probele prelevate în cazul pacienților EVALI sunt testate atât de CDC, cât și de FDA.

Datele de laborator arată că acetatul de vitamina E, un aditiv prezent în produse de vapat cu conținut de THC, este una dintre principalele cauze ale EVALI.

Un studiu recent a analizat probe prelevate de la 51 de cazuri EVALI din 16 state comparativ cu probe prelevate de la 99 de persoane sănătoase, pentru acetat de vitamina E, uleiuri vegetale, ulei de trigliceridă cu lanț mediu (MCT), ulei de nucă de cocos, distilate de petrol și solvenți terpenici.

Acetatul de vitamina E a fost identificat în lavajul bronhoalveolar (BAL) (probe de lichid colectate din plămâni) în cazul a 48 dintre cei 51 de pacienți cu EVALI, dar nu și în lichidul BAL din grupul de comparație sănătos.

Nu s-au găsit alte substanțe toxice în lichidul BAL din niciun grup, cu excepția uleiului de nucă de cocos și a limonenului (câte un pacient EVALI pentru fiecare dintre cele două substanțe).

CDC și FDA recomandă să nu fie utilizate țigări electronice sau produse de vapat care conțin THC, în special cele obținute din surse neautorizate precum prieteni, familia, comercianți stradali sau din mediul online.

Acetatul de vitamina E nu trebuie adăugat la nici o țigară electronică sau produs de vapat. Consumatorii nu ar trebui să adauge substanțe care nu sunt destinate acestor produse de către producătorul autorizat, inclusiv în cazul produselor achiziționate din unități de vânzare cu amănuntul.

Adulții care folosesc țigări electronice sau produse de vapat cu conținut de nicotină ca o alternativă la țigări nu trebuie să se reapuce de fumat; ar trebui să analizeze toate informațiile disponibile.

Țigările electronice sau produsele de vapat nu ar trebui să fie niciodată folosite de tineri, adulți tineri sau femei însărcinate. Adulții care nu utilizează în prezent produse cu tutun nu ar trebui să înceapă să utilizeze țigara electronică.

Utilizarea THC a fost asociată cu o serie largă de efecte asupra sănătății, în special în cazul unei utilizări frecvente prelungite. Cea mai bună modalitate de a evita potențiale efecte nocive este să nu utilizați țigări electronice sau produse de vapat care conțin THC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.