Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au șters de la distanță software-ul sensibil de pe dronă înainte ca aceasta să se prăbușească în Marea Neagră

drona MQ-9

Statele Unite au șters de la distanță software-ul sensibil de pe drona MQ-9 Reaper înainte ca aceasta să se prăbușească în Marea Neagră pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete, potrivit a doi oficiali americani, transmite CNN.

Măsurile de ștergere a software-ului au fost luate după întâlnirea dintre dronă și două avioane de luptă rusești Su-27. Avioanele rusești au aruncat combustibil pentru avioane în fața dronei de supraveghere americane marți dimineața devreme, după care unul dintre avioanele rusești s-a ciocnit cu drona, avariindu-i elicea și forțând SUA să o doboare în Marea Neagră.

Rusia a anunțat că încearcă să recupereze drona

Miercuri, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate rus, a declarat că Rusia va încerca să recupereze epava dronei. Patrușev a fost anterior șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) - succesorul KGB-ului din Uniunea Sovietică.

"Nu știu dacă vom reuși să o recuperăm sau nu, dar trebuie să o facem... Și cu siguranță vom analiza acest lucru", a declarat Patrușev la televiziunea rusă de stat Rossiya 1.

Potrivit unui oficial al Marinei Militare, SUA nu are nicio navă în Marea Neagră, ceea ce ar face ca orice încercare de recuperare a SUA să fie extrem de dificilă și să necesite mult timp.

Măsuri pentru a „proteja bunurile” asociate cu drona

Marți, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, John Kirby, a declarat că SUA au luat măsuri pentru a proteja "bunurile" asociate cu drona.

"Fără a intra prea mult în detalii, ceea ce pot spune este că am luat măsuri pentru a ne proteja echitatea în ceea ce privește acea dronă - acea aeronavă anume. Și este proprietatea Statelor Unite. Evident, nu vrem să vedem pe nimeni care să pună mâna pe ea în afara noastră", a declarat Kirby.

Întâlnirea în aer a avut loc la aproximativ 45 de mile la sud-vest de peninsula Crimeea, a declarat un oficial american. Drona a aterizat la aproximativ 70 de mile sud-vest de Crimeea după ce a planat departe de teritoriul ocupat, a adăugat oficialul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.