Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA avertizează Rusia: Analizează TOATE OPȚIUNILE, dacă Ucraina e atacată

abcnews.com
biden putin

Administraţia Joe Biden a anunţat, vineri seară, că sunt analizate "toate opţiunile" pentru a contracara mobilizarea "masivă şi neobişnuită" a trupelor ruse în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Alianţa Nord-Atlantică va decide în următoarele zile noi acţiuni.

"După cum estimaţi, sunt analizate toate opţiunile şi există o gamă largă de opţiuni", a declarat vineri seară Karen Donfried, asistent al secretarului de Stat american responsabil de Afaceri Europene şi Euroasiatice.

"Alianţa Nord-Atlantică urmează să decidă care sunt următoarele acţiuni. Este vorba de o mobilizare masivă şi neobişnuită de trupe", a subliniat Karen Donfried, potrivit agenţiei Reuters.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, se va deplasa săptămâna viitoare în Letonia şi Suedia, pentru a participa la reuniuni ale NATO şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Întrebată dacă Antony Blinken va avea o întrevedere bilaterală cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la reuniunea OSCE, Karen Donfried a precizat că nu poate face deocamdată niciun anunţ privind o astfel de întâlnire, dar i-a îndemnat pe jurnalişti să urmărească situaţia.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat, vineri, că Rusia pregăteşte o tentativă de lovitură de stat sau o intervenţie militară în Ucraina la începutul lunii decembrie, afirmând că Administraţia de la Kiev a luat măsuri de apărare. Volodimir Zelenski susţine că serviciile de informaţii ucrainene au aflat că există un complot pregătit de Rusia, pentru 1 şi 2 decembrie. "Ne aflăm în faţa unor provocări, nu doar prin intermediul Federaţiei Ruse, există riscul escaladării crizei. Avem şi provocări interne", a afirmat Volodimir Zelenski. "Există semnale că mâine va fi război. Dar puternica armată ucraineană este pregătită. Preşedintele Rusiei trebuie să spună public că nu plănuieşte aceste lucruri", a continuat Volodimir Zelenski.

Administraţia Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia nu pregăteşte niciun complot în Ucraina. "Rusia nu are astfel de planuri. În general, Rusia nu este implicată în astfel de lucruri", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, scrie mediafax.ro.

Pe fondul tensiunilor, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat preocupări privind mobilizarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei. "Vor exista costuri şi consecinţe dacă Rusia va recurge la forţă militară", a avertizat Jens Stoltenberg.

Ucraina a avertizat Rusia că un eventual atac militar ar genera "pierderi politice, economice şi umane", astfel că ar fi prea costisitor. Autorităţile de la Kiev susţin că Rusia a mobilizat 92.000 de militari în apropierea frontierei Ucrainei.

Rusia a negat că ar vrea să atace Ucraina, argumentând că poate mobiliza militari oriunde doreşte pe propriul teritoriu. Rusia a efectuat miercuri exerciţii militare în Marea Neagră, la sud de Ucraina, subliniind că trebuie să intensifice modalităţile de apărare din cauza activităţilor NATO în apropierea frontierelor ruse.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au intensificat în ultimele luni exerciţiile militare comune cu Ucraina. Nave militare americane se află în Marea Neagră, iar Ucraina va primi ambarcaţiuni de patrulare produse în SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.