Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA cer, fără succes la ONU, o condamnare unanimă a testului cu rachetă iranian

rachete iran

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a cerut marţi Consiliului de Securitate o "condamnare unanimă" a ultimului test cu rachetă balistică al Iranului, considerat de Washington o "încălcare" a angajamentelor sale, la începutul unei reuniuni cu uşile închise pe tema acestui dosar, relatează AFP preluată de Agerpres.

Totuşi, sesiunea s-a încheiat fără ca nicio declaraţie comună care să condamne testul iranian de la sfârşitul săptămânii trecute să fie dată publicităţii. Teheranul nici nu a confirmat, nici nu a dezminţit acest tir cu rachetă cu rază medie, capabilă să transporte o încărcătură convenţională sau nucleară.

"Să afirmi că programul de rachete balistice al Iranului este neconform cu rezoluţia 2231" a ONU care stă la baza acordului nuclear din 2015 "sau că reprezintă o ameninţare regională ţine de o politică înşelătoare şi ostilă a SUA", a precizat misiunea iraniană la ONU.

La Teheran, Ministerul iranian al Afacerilor Externe a afirmat că dezvoltarea de rachete ţine de "disuasiune" şi intră în cadrul unui "program defensiv al ţării care nu putea fi oprit".

Într-un comunicat, SUA şi-au exprimat satisfacţia că Marea Britanie şi Franţa au solicitat această sesiune specială a Consiliului de Securitate. "Dacă Consiliul de Securitate este serios în a face Iranul să-şi respecte angajamentele şi să aplice rezoluţiile noastre, atunci cel puţin ar trebui să fim capabili să condamnăm de manieră unanimă acest test cu rachetă provocator", a declarat Nikki Haley în acest text.

Acest test recent "este periculos şi îngrijorător, chiar dacă nu reprezintă o surpriză". "SUA au alertat cu regularitate lumea asupra eforturilor deliberate ale Iranului de a destabiliza Orientul Mijlociu şi de a sfida normele internaţionale", a adăugat ea.

"Comunitatea internaţională nu poate continua să închidă ochii de fiecare dată când Iranul, de manieră flagrantă, ignoră rezoluţiile Consiliului de Securitate", a insistat diplomata, în contextul în care Washingtonul le-a cerut luni europenilor să adopte sancţiuni împotriva programului iranian de rachete balistice.

Londra şi Parisul consideră oficial că acest test nu este conform cu angajamentele iraniene, unii diplomaţi evocând sub protecţia anonimatului chiar o încălcare a acestora, notează AFP.

Cu prilejul reuniunii Consiliului de Securitate, s-a constatat "o preocupare larg împărtăşită" după tirul cu rachetă iranian, a declarat presei ambasadorul francez Francois Delattre.

Acest tip de test "merge dincolo de nevoile defensive legitime" ale Iranului, a întărit omologul său britanic, Karen Pierce. "Dacă vreţi să dovediţi comunităţii internaţionale că sunteţi un membru responsabil şi că sunteţi cu adevărat interesaţi de pacea şi securitatea regionale, nu este genul de rachetă pe care să-l testaţi", a adăugat ea.

Londra şi Paris se luptă pentru supravieţuirea acordului nuclear din 2015, în pofida retragerii din mai a SUA din această înţelegere la care s-a ajuns după ani de negocieri cu Teheranul. După ce s-au retras din acord, SUA au impus din nou sancţiuni economice împotriva Iranului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.