Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA, cerere clară către ONU

ONU elicopter

Statele Unite ale Americii discută cu partenerii lor din Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu un proiect de rezoluţie care prevede repatrierea de contingente întregi de Căşti Albastre (membrii misiunilor ONU de menţinere a păcii) suspectate de abuzuri sexuale, potrivit unor oficiali americani, relatează AFP.

Aceasta ar fi prima rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU consacrată acestei probleme recurente apărută în misiunile de menţinere a păcii ale ONU, în special în Republica Centrafricană şi în Republica Democratică Congo (RDC). Rezoluţia va permite evacuarea misiunilor din ţările în care soldaţii 'comit cu regularitate' astfel de abuzuri sau care nu arată nicio intenţie de a-şi sancţiona soldaţii. Este vorba despre 'utilizarea ameninţării repatrierii ca mijloc de presiune' pentru a obliga ţările care contribuie cu trupe să ia măsuri, a declarat un oficial american sub rezerva anonimatului. De fapt, acestor ţări le revine sarcina, şi nu ONU, să investigheze şi să pedepsească autorii unor astfel de abuzuri, însă ele o fac cu reticenţă.

Confruntată cu numeroase scandaluri de abuzuri şi exploatare sexuale în misiunile sale, ONU a început să ia măsuri prin repatrierea unităţilor venite din RDCongo şi Congo-Brazzaville care operează în cadrul Minusca (misiunea ONU în Africa Centrală). Rezoluţia prevede de asemenea ca secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, să decidă dacă o ţară acuzată poate să continue să participe la operaţiunile de menţinere a păcii, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.