Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA confirmă pregătirea unei rezoluţii pentru a îndemna Iranul `să coopereze` cu AIEA

consiliul de securitate ONU

Statele Unite au confirmat joi că pregătesc o rezoluţie cu europenii pentru a îndemna Iranul "să coopereze pe deplin" cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care a fost respinsă dinainte de Teheran ca fiind "neconstructivă", notează AFP preluat de agerpres.

Într-un raport recent, AIEA a denunţat absenţa "răspunsurilor satisfăcătoare" din partea Iranului cu privire la prezenţa de material nuclear în trei locaţii nedeclarate din ţară. Acest dosar, motiv de îngrijorare de câteva luni pentru comunitatea internaţională, vine peste impasul negocierilor lansate în urmă cu mai bine de un an pentru a încerca salvarea acordului care ar trebui să împiedice Republica Islamică să producă bomba atomică.

Prin urmare, el ar trebui să se invite în Consiliul guvernatorilor organizaţiei internaţionale, care se reuneşte săptămâna viitoare la Viena.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a exprimat joi "preocupările foarte serioase" ale Washingtonului. "Iranul nu a răspuns în mod credibil la întrebările AIEA", a deplâns el.

"Putem confirma că intenţionăm să ne alăturăm Marii Britanii, Franţei şi Germaniei pentru a prezenta o rezoluţie privind necesitatea ca Iranul să coopereze pe deplin cu AIEA", a adăugat el.

O sursă europeană la Viena a evocat în ultimele zile acest proiect de rezoluţie occidental, stârnind o reacţie furioasă din partea Teheranului care a avertizat împotriva oricăror "acţiuni neconstructive" în cursul Consiliului guvernatorilor.

De la deschiderea negocierilor la Viena privind acordul nuclear cu Iranul din 2015, din care Statele Unite s-au retras în 2018 sub preşedinţia lui Donald Trump, dar la care vor în prezent să se alăture, americanii s-au abţinut de la orice rezoluţie împotriva Iranului la AIEA, pentru a nu obstrucţiona discuţiile. Prezentarea acestui text poate apărea, aşadar, ca un indicator al riscului crescut de eşec al discuţiilor diplomatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.