Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA contiună să preseze China - Pompeo avertizează aliaţii că relaţiile cu Huawei complică parteneriatul cu SUA

TechNews
Huawei

Secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat luni aliaţii SUA că implementarea unor echipamente produse de compania chineză Huawei va îngreuna parteneriatele cu Washingtonul, informează Reuters preluată de agerpres.

O sursă din Departamentul de Stat al SUA anunţase de săptămâna trecută că Pompeo va exprima, cu ocazia vizitei de luni la Budapesta, preocupările Statelor Unite faţă de prezenţa Huawei în Ungaria.

Statele Unite şi aliaţii lor occidentali consideră că echipamentele Huawei pot fi utilizate pentru spionaj, iar expansiunea firmei în Europa Centrală este o modalitate de pătrundere pe piaţa Uniunii Europene.

Huawei a respins acuzaţiile de spionaj şi a arătat că tehnologiile sale sunt utilizate de 70% din cetăţenii Ungariei, unde firma chineză cooperează cu cei mai mulţi furnizori de telecomunicaţii, inclusiv cu companii de stat.

În continuare, se aşteaptă ca Pompeo să ceară Ungariei să nu sprijine proiectul conductei petroliere TurkStream, o componentă a planurilor Rusiei de a ocoli Ucraina - principala rută de tranzit a gazelor ruseşti către Europa.

Ungaria importă din Rusia majoritatea gazului consumat, iar principala sursă de energie electrică a ţării este centrala nucleară de la Paks, unde compania rusă Rosatom este implicată într-un proiect de extindere în valoare de 12,5 miliarde de euro. Economia ungară este şi unul din principalii beneficiari ai investiţiilor chineze în Uniunea Europeană.

Şeful diplomaţiei americane îşi va continua turneul european în Slovacia şi Polonia, în cadrul eforturilor de a compensa lipsa de angajament a SUA în regiune, care a permis creşterea influenţei Chinei şi Rusiei, arată oficiali de la Washington.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.