Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA dau o lovitură cruntă Chinei - Olanda și Japonia, convinse să nu mai exporte unele utilaje avansate de fabricare a cipurilor

ceomagazine.co.kr
razboi sua china

Administrația președintelui american Joe Biden a obținut un acord cu Olanda și Japonia pentru a restricționa exporturile unor utilaje avansate de fabricare a cipurilor către China, în cadrul unor discuții care s-au încheiat vineri la Washington, potrivit unor persoane familiarizate cu acest subiect, informează Bloomberg.

Acordul, menit să submineze ambițiile Beijingului de a-și construi propriile capacități naționale în domeniul cipurilor, ar extinde unele controale la export adoptate de SUA în octombrie la companiile cu sediul în cele două țări aliate, inclusiv ASML Holding NV, Nikon Corp. și Tokyo Electron Ltd.

Nu există niciun plan pentru un anunț public al restricțiilor, iar punerea efectivă în aplicare ar putea dura luni de zile, pe măsură ce cele două țări finalizează aranjamentele legale, au declarat persoane familiare cu această chestiune.

"Discuțiile sunt în curs de desfășurare, de mult timp deja, dar nu comunicăm despre acest lucru. Și dacă va ieși ceva din acestea, este discutabil dacă acest lucru va fi făcut foarte vizibil", a declarat mai devreme vineri, la Haga, premierul olandez Mark Rutte, ca răspuns la o întrebare despre discuții.

"Acesta este un subiect atât de sensibil încât guvernul olandez alege să comunice cu diligență, iar asta înseamnă că nu comunicăm decât într-un mod foarte limitat", a spus Rutte.

O purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Comerțului a refuzat să comenteze.

Țările de Jos vor împiedica ASML să vândă în China cel puțin unele mașini de litografie prin imersie, cel mai avansat tip de echipament din linia de litografie cu ultraviolete profunde a companiei. Echipamentul este esențial pentru fabricarea cipurilor de ultimă generație. Japonia va stabili limite similare pentru Nikon.

Acordul este o victorie pentru Biden, care încearcă să limiteze avansul militar al Beijingului prin tăierea accesului țării la cele mai mici semiconductoare din lume. Însă directorul executiv al ASML, Peter Wennink, a avertizat că această campanie a SUA ar putea avea consecințe nedorite, prezicând că China va dezvolta singură tehnologia în loc să o importe.

"Acest lucru va dura ceva timp, dar în cele din urmă vor ajunge acolo", a declarat el la 25 ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.