Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA denunţă vizita în China a responsabilului ONU pentru combaterea terorismului

sua china

Statele Unite au protestat vineri pe lângă ONU faţă de vizita, considerată "foarte deplasată", a responsabilului său pentru combaterea terorismului în provincia chineză Xinjiang, afirmând că aceasta riscă să legitimeze campania de represiune a Beijingului împotriva comunităţilor musulmane, relatează AFP potrivit Agerpres

Naţiunile Unite au anunţat joi că subsecretarul general al ONU pentru combaterea terorismului, Vladimir Voronkov, efectuează în această săptămână o vizită în China.

Adjunctul secretarului de stat american, John Sullivan, a discutat vineri la telefon cu şeful ONU, Antonio Guterres, "pentru a exprima profunda îngrijorare" a Washingtonului cu privire la această deplasare în Xinjiang, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei SUA, Morgan Ortagus, într-un comunicat.

"O asemenea vizită este foarte deplasată în lumina represiunii fără precedent în curs în Xinjiang, împotriva uigurilor, membrilor etniilor kazahă, kârgâză şi altor musulmani", a adăugat ea.

În numele luptei împotriva terorismului, islamismului şi separatismului, autorităţile chineze au sporit considerabil măsurile de supraveghere în această provincie şi au deschis "centre de formare profesională" pentru persoanele suspectate de radicalizare islamistă. Asociaţii pentru apărarea drepturilor omului, citate de administraţia americană, apreciază că peste un milion de persoane sunt ori au fost deţinute în aceste centre pe care le consideră lagăre de reeducare politică.

"Beijingul continuă să prezinte în mod greşit campania sa de represiune împotriva uigurilor şi altor musulmani ca un efort legitim în combaterea terorismului", a subliniat diplomaţia americană. "Cel mai înalt responsabil ONU pentru combaterea terorismului pune în pericol reputaţia şi credibilitatea Naţiunilor Unite în domeniul luptei împotriva terorismului şi drepturilor omului oferind credit acestor false acuzaţii", a deplâns ea.

Vizita întreprinsă de Vladimir Voronkov a fost criticată, de asemenea, de organizaţia Human Rights Watch

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.