Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomen îngrijorător în SUA. Companiile mari şi mici continuă disponibilizările, împingând rata şomajului tot mai sus

demisie

Deşi sectorul tech este în centrul atenţiei când vine vorba de disponi­bilizările operate în SUA, fenomenul se manifestă în industrii întregi, scrie Quartz.

Ultimele victime se regăsesc în cadrul Pepsi, care intenţionează să elimine sute de locuri de muncă din diviziile sale nord-americane.

Însă cele mai ample disponi­bilizări sunt realizate de companiile mici, scrie Bloomberg.

Aproximativ 305.000 de mun­citori şi-au pierdut locul de muncă în octombrie în cadrul companiilor cu mai puţin de 10 angajaţi, în creştere cu 137.000 faţă de luna anterioară.

Nivelul disponibilizărilor din cadrul celor mai mici firme americane a fost cel mai ridicat din mai 2020, când pandemia forţa multe dintre acestea să se închidă.

Această categorie de firme nu dispune de puterea financiară necesară pentru a absorbi lovituri ca reducerea cererii de consum sau creşterea costurilor de finanţare. Deocamdată, rata şoma­jului din SUA rămâne constantă, menţi­nându-se la 3,7% în noiembrie faţă de octombrie, însă majoritatea economiştilor avertizează că aceasta ar putea depăşi 5,5%, potrivit Financial Times.

Un sondaj recent FT/IGM sugerează un optimism în scădere că banca centrală americană va putea îmblânzi inflaţia fără a provoca pierderi materiale de locuri de muncă.

Eforturile Fed de a aduce inflaţia sub control vor împinge şomajul din SUA la cel puţin 5,5% în condiţiile în care cea mai mare economie a lumii va aluneca în recesiune anul viitor, consideră majoritatea economiştilor chestionaţi de FT.

Câţiva economişti au prezentat un scenariu chiar mai sumbru, cu şomajul apropiindu-se sau depăşind 7%.

Şomajul în creştere va pune presiune şi mai mare asupra pieţei rezidenţiale americane, care a început deja să se clatine sub povara dobânzilor în creştere spectaculoasă la creditele ipotecare.

Şomajul afectează şi veniturile disponibile ale familiilor, erodează puterea de cumpărare, optimismul muncitorilor şi reduce producţia economică.

Şi totuşi, o creştere a şomajului reprezintă în acelaşi timp un semn că piaţa muncii se normalizează, spun economiştii, potrivit CNN.

Şomajul din SUA este încă foarte scăzut după standarde istorice, ceea ce sugerează că strategii şi legislatorii va trebui să accepte o rată mai ridicată a acestuia dacă vor ca inflaţia să se modereze, spune Ken Kim, senior economist la KPMG.

„Şomajul de 3,7% probabil încă sporeşte inflaţia. Credem că acesta va trebui să urce la 5,5% pentru ca inflaţia să revină la ţinta Fed de 2,2%.“

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei americane, declara recent că nu este sigură care ar fi rata acceptabilă a şomajului pentru perspectivele economice actuale, dar că Trezoreria consideră rate de 4% ca indicând o piaţă a muncii sănătoasă, potrivit Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.