Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA fac presiuni asupra Ciprului să aprobe sancţiunile UE împotriva regimului de la Minsk

Instagram
Belarus Minsk

Washingtonul face presiuni asupra Ciprului pentru ca acesta să nu-şi mai folosească dreptul de veto pentru a bloca sancţiunile europene împotriva regimului la putere în Belarus şi să permită o acţiune coordonată între SUA şi UE, a declarat marţi un înalt funcţionar european, relatează AFP potrivit Agerpres.

Washingtonul este gata să adopte sancţiuni, dar administraţia americană vrea să-şi coordoneze acţiunea cu cea a UE, a explicat George Kent, subsecretarul de stat adjunct american pentru afaceri europene, cu prilejul unei vizite la Bruxelles.

"Planul iniţial era de a încerca să anunţăm ceva în paralel cu UE în această săptămână. Aşteptăm acum ca liderii europeni să ne spună cu claritate dacă pot lua o decizie", a declarat el.

UE a elaborat o listă de circa 40 de persoane pe care doreşte să le sancţioneze pentru rolul lor în fraudarea alegerilor prezidenţiale de la 9 august din Belarus şi în reprimarea manifestaţiilor împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Este însă necesară o unanimitate a celor 27 de state membre pentru adoptarea acestor sancţiuni. Ori Nicosia a condiţionat aprobarea lor de adoptarea de sancţiuni UE pentru a face să înceteze operaţiunile de foraj ale Turciei în apele sale teritoriale.

Poziţia cipriotă a provocat critici din partea anumitor ţări din UE, care afirmă că aceasta îl protejează pe Aleksandr Lukaşenko şi că întârzierea provocată a bulversat planurile de acţiune coordonate ale Occidentului.

George Kent a anunţat că Washingtonul a luat contact cu Cipru pentru a solicita o schimbare de atitudine. "I-am încurajat să se alăture consensului pentru a permite UE să avanseze, în scopul de a exista această abordare comună coerentă între ţări care împărtăşesc aceleaşi idei", a declarat el.

O reuniune a miniştrilor de externe ai UE de luni nu a permis deblocarea situaţiei, care va fi acum discutată de şefii de stat şi guvern cu prilejul summitului european amânat pentru 1 şi 2 octombrie.

George Kent a venit la Bruxelles pentru a se întâlni cu funcţionari şi diplomaţi ai UE şi a discuta despre criza din Belarus, teatrul unor manifestaţii de stradă fără precedent împotriva lui Lukaşenko, considerat "ultimul dictator al Europei".

Spre deosebire de UE, care a ridicat cele mai multe sancţiuni împotriva Belarus în 2016, inclusiv pe cele care îl vizau pe Aleksandr Lukaşenko, SUA şi-au menţinut sancţiunile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.