Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: Familia unui ziarist american ucis de SI dă în judecată statul sirian

executie

Familia ziaristului american Steven Sotloff care a fost decapitat de jihadişti ai grupării Statul Islamic (SI), în 2014, a decis să dea în judecată statul sirian, pe care îl acuză că a acordat sprijin material organizaţiei extremiste, relatează AFP. 

Într-o plângere depusă luni la Washington, părinţii şi sora ziaristului Sotloff cer 90 de milioane de dolari daune şi interese preşedintelui Bashar al-Assad. Totuşi, nu a fost precizat modul în care reclamanţii ar putea să recupereze aceşti bani în cazul în care obţin câştig de cauză. 

Steven Sotloff a intrat în Siria în august 2013, din Turcia, şi a fost capturat la nord de Alep. El a fost decapitat la începutul lunii septembrie 2014 de către jihadişti care au difuzat înregistrarea execuţiei. Cu câteva săptămâni înainte, James Foley a fost primul ziarist american executat de jihadişti. 

În plângerea depusă de către familia Sotloff se menţionează că Siria a contribuit la crearea şi apoi a ajutat SI în războiul civil din Siria pentru a creşte puterea de negociere a preşedintelui Bashar al-Assad cu marile puteri occidentale, care doreau îndepărtarea acestuia. 

'Sprijinul material al Siriei pentru SI a cauzat capturarea şi uciderea lui Steven Sotloff', se arată în plângere, potrivit căreia Siria le-a furnizat jihadiştilor sprijin material, financiar şi militar alături de oficiali ai serviciului de informaţii sirian intraţi în rândurile SI. Plângerea citează de asemenea responsabili americani şi britanici care afirmă că Assad şi SI colaborează financiar, chiar dacă se află pe poziţii ostile. Assad cumpără, de exemplu, petrol furat de militanţi ai SI şi acest schimb este în beneficiul ambelor părţi, au apreciat apropiaţi ai ziaristului Steven Sotloff.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.