Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA îl vor pe medicul care a ajutat la prinderea lui Osama Bin Laden: Pakistanul nu-l dă pentru că l-a condamnat pentru trădare

bin laden

Pakistanul nu a încheiat nicio înţelegere vizând eliberarea către SUA a medicului pakistanez care a ajutat CIA să-l găsească pe Osama Bin Laden în ascunzătoarea sa din Abbottabad, a indicat joi un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Islamabad citat de Kyodo.

"Nu există nicio înţelegere privind eliberarea lui Shakil Afridi", a dat asigurări Mohammad Faisal în cadrul conferinţei de presă săptămânale, în răspuns la recentele speculaţii din media, scrie agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV! Reacția pe care a avut-o „militarul erou” de la „Chefi la cuțite”, după ce MApN l-a demascat

Afridi, medic în nord-vestul Pakistanului, a fost condamnat în 2014 la 33 de ani de închisoare de un tribunal din această ţară pentru trădare, dar nu este clar dacă această condamnare a avut la bază rolul jucat în a ajuta CIA să-l identifice pe Bin Laden sau presupuse legături cu un lider islamist local, notează Kyodo.

Washingtonul vrea eliberarea sa, iar preşedintele Donald Trump s-a angajat în timpul campaniei electorale din 2016 să-l aducă în America.

Citește și: Românii ar putea avea o nouă vacanță: De câte zile libere ar putea beneficia, dacă Guvernul va decide acest lucru

Osama Bin Laden, considerat artizanul atacurilor din 11 septembrie 2001 ale Al-Qaida de la World Trade Center din New York şi de la Pentagon, a fost ucis în mai 2014, într-un raid al trupelor speciale americane Navy Seals la reşedinţa din Abbottabad unde se ascundea de mai mulţi ani.

Afridi a ajutat CIA să deruleze în zonă un fals program de vaccinare împotriva hepatitei C pentru a confirma prezenţa lui Bin Laden acolo, prin mostre de ADN. Medicul a fost mutat recent de la închisoarea din Peshawar (nord-vest) la un alt penitenciar din Rawalpindi, în apropiere de Islamabad, ceea ce a iscat zvonuri despre o posibilă eliberare.

Citește și: Dezvăluiri bombă: Gigantul DEDEMAN ar putea achiziționa jumătate din acțiunile unui cunoscut club de fotbal

Acum două luni, tabloidul pakistanez Forensic Eye a relatat că agenţiile de securitate pakistaneze au aflat de un plan al CIA de a pătrunde în închisoarea din Peshawar pentru a-l scoate pe Afridi. Alte relatări din media au sugerat că au loc negocieri pentru a-l schimba pe Afridi cu Aafia Siddiqui, supranumită şi 'Lady al-Qaida', specialistă pakistaneză în neuroştiinţe care a absolvit Institutul de Tehnologie din Massachusetts şi care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 86 ani într-o închisoare din Texas pentru planificarea unui 'atac în masă' în Statele Unite, prin infectarea populaţiei cu Ebola şi folosirea unei bombe murdare.

Purtătorul de cuvânt al MAE pakistanez a mai spus joi că eliberarea lui Afridi nu s-a aflat pe agenda discuţiilor purtate luna trecută în Pakistan de diplomata americană Alice Wells, înalt responsabil al Biroului pentru Asia de sud şi centrală din cadrul Departamentului de stat.

Citește și: Dan Voiculescu propune o nouă lege: Ce vrea să interzică mogulul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.