Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal monstru la nivel înalt în SUA: Ilhan Omar a fost înlăturată din Comisia pentru Afaceri Externe, după mai multe mesaje considerate extremiste

whyy.org
Ilhan Omar

Camera Reprezentanților din SUA, condusă de republicani, a votat, joi, o rezoluție pentru a o îndepărta pe reprezentanta democrată Ilhan Omar din puternica Comisie pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, transmite CNN.

Contre între cele două tabere

Republicanii din Cameră au susținut că Omar nu ar trebui să facă parte din comisie, având în vedere declarațiile pe care aceasta le-a făcut în trecut legate de Israel și care, în unele cazuri, au fost criticate de membri ai ambelor partide ca fiind antisemite. Democrații au criticat demersul de înlăturare a lui Omar, susținând că acesta reprezintă un act de răzbunare politică și că democrata din Minnesota a fost trasă la răspundere pentru remarcile sale din trecut.

Context

Acțiunea vine după ce președintele Camerei, Kevin McCarthy, a refuzat în mod oficial locurile în Comisia pentru informații a Camerei reprezentanților democrați. Eric Swalwell și Adam Schiff, fostul președinte al comisiei - o decizie care a fost condamnată de democrați.

McCarthy a promis anul trecut că, dacă republicanii vor recâștiga majoritatea în Cameră, îi va lipsi pe Schiff, Swalwell și Omar de posturile din comisii, argumentând că democrații au creat un "nou standard" atunci când au deținut majoritatea prin eliminarea reprezentanților republicani. Marjorie Taylor Greene, din Georgia, și Paul Gosar, din Arizona, din comisii pentru retorică și postări violente. Republicanii din Camera Reprezentanților, acum majoritari, le-au acordat lui Greene și Gosar atribuții în comisii pentru noul Congres.

Acuzații de „răzbunare politică”

Liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, i-a acuzat joi pe republicani de "răzbunare politică". El a apărat demersul democraților din Congresul precedent de a elimina republicanii din comisiile de specialitate, argumentând că aceștia incitau la violență împotriva colegilor lor. "Ar trebui trasă o linie atunci când există membri ai Congresului care amenință în mod activ cu violența împotriva colegilor", a declarat Jeffries, adăugând: "Luăm în serios amenințările violente pentru că le-am trăit".

De la ce a început

În 2019, Omar a prezentat scuze publice după ce s-a confruntat cu reacții de respingere pentru mesaje  condamnate de ambele tabere politice. Scuzele au venit după ce democratul din Minnesota s-a confruntat cu numeroase critici după ce a sugerat că sprijinul republicanilor pentru Israel este alimentat de donațiile de la American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), un grup pro-Israel proeminent.

Au existat și alte incidente: În 2021, un grup de democrați evrei din Camera Reprezentanților l-a acuzat pe Omar că a pus pe picior de egalitate SUA și Israelul cu talibanii și Hamas, grup militant palestinian desemnat drept organizație teroristă de către SUA. În replică, Omar a declarat că "nu echivalează în niciun fel organizațiile teroriste cu țările democratice".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.