Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA încearcă să negocieze cu Iranul oprirea frunizării de drone militare către Rusia

timesofisrael.com
drone iran

Statele Unite exercită presiuni asupra Iranului pentru a opri furnizarea de drone de atac Rusiei, în cadrul discuţiilor pentru un acord de reducere a tensiunilor dintre Washington şi Teheran, afirmă oficiali citaţi de cotidianul Financial Times, potrivit Mediafax.

Administraţia preşedintelui Joseph Biden a abordat acest subiect în discuţii cu oficiali iranieni în cursul reuniunilor diplomatice desfăşurate în Qatar şi Oman. Potrivit surselor citate, Statele Unite cer Iranului să nu mai vândă Rusiei drone de atac şi nici piese de schimb.

Teheranul a negat permanent că a furnizat Rusiei drone pentru războiul din Ucraina, iar, la insistenţele Washingtonului, cere acum Moscovei să nu mai utilizeze aparatele de zbor în conflictul militar.

Preşedinţia SUA şi Ministerul iranian de Externe nu au făcut niciun comentariu pe acest subiect.

Statele Unite şi Iranul poartă negocieri pentru un acord amplu destinat reducerii tensiunilor bilaterale. Discuţiile diplomatice vizează un schimb de prizonieri şi relansarea Acordului nuclear dintre Iran şi marile puteri.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat, marţi, că Washingtonul ar saluta acţiuni ale Teheranului în sensul detensionării "ameninţării nucleare". De când Statele Unite s-au retras din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, un tratat prin care erau anulate sancţiunile internaţionale în schimbul limitării activităţilor atomice iraniene, Teheranul a extins masiv programul. Administraţia Joseph Biden a participat la negocierile internaţionale pentru reactivarea Acordului nuclear, dar acestea sunt în impas.

Antony Blinken a explicat că Washingtonul aplică o strategie axată pe descurajarea militară, exercitarea de presiuni şi acţiuni diplomatice, pentru a se asigura că Iranul nu se va dota cu arme atomice şi pentru a trage la răspundere Teheranul pentru abuzurile în materie de drepturile omului şi pentru furnizarea de drone militare Rusiei. "Am transmis foarte clar că Iranul trebuie să acţioneze în sensul diminuării tensiunilor şi creării de spaţiu pentru diplomaţie în viitor", a subliniat Blinken.

Diplomaţii americani speră să obţină angajamente că Iranul nu va purifica uraniu într-o concentraţie mai mare de 60%, va îmbunătăţi cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi nu va mai viza cetăţeni americani.

În schimb, Washingtonul ar urma să nu impună sancţiuni suplimentare, cu excepţia celor din domeniul drepturilor omului. Teheranul speră că Washingtonul va convinge şi naţiunile europene să relaxeze sancţiunile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.