Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA îndeamnă la negocieri serioase și la încetarea violenţelor din Afganistan

US Army
Afganistan elicopter

Statele Unite i-au chemat marţi pe beligeranţii din Afganistan să 'înceteze' violenţele, pentru care îi consideră în mare parte 'responsabili' pe talibani, cu trei zile înainte de vizita preşedintelui afgan Ashraf Ghani la Casa Albă, transmite AFP.

'Îndemnăm părţile să se angajeze în negocieri serioase pentru a defini o foaie de parcurs politic pentru viitorul Afganistanului', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, pentru presă.

'Continuăm să chemăm la încetarea violenţelor actuale care sunt în mare parte cauzate de talibani', a adăugat el.

Aceştia au preluat marţi controlul principalei căi de ieşire din Afganistan spre Tadjikistan, o axă nevralgică în relaţiile economice cu Asia Centrală, în plină retragere a forţelor americane, scrie Agerpres.ro.

'Violenţa trebuie să înceteze. Continuăm să credem că o rezolvare negociată este singura cale de a pune capăt celor 40 de ani de război', a mai afirmat purtătorul de cuvânt.

Talibanii şi-au intensificat ofensiva de la debutul retragerii forţelor americane, la începutul lui mai. Luni, Pentagonul a lăsat să se înţeleagă că retragerea, care în prezent avansează rapid, ar putea fi încetinită în mod voluntar pentru a se face faţă acestor atacuri, respectând însă data limită, 11 septembrie, pentru finalizarea ei.

Preşedintele american Joe Biden îi va primi vineri la Washington pe omologul său afgan Ashraf Ghani şi pe Abdullah Abdullah, responsabil cu procesul de pace din partea autorităţilor de la Kabul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.