Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA, îngrijorate de operațiunile navelor spion rusești

submarin

Prezenta unor submarine si nave spion rusesti în apropierea cablurilor submarine prin care se realizeaza cea mai mare parte a traficului telecomunicatiilor globale prin internet provoaca îngrijorarea oficialilor americani în legatura cu faptul ca Rusia ar putea planui sa taie aceste linii în perioade de conflict, a scris cotidianul american The New York Times (NYT), în editia de duminica, preluat de Reuters.

Conform publicatiei, nu exista dovezi ca navele rusesti ar fi taiat aceste cabluri, însa îngrijorarile Pentagonului reflecta preocuparea în crestere a oficialilor americani si din state aliate cu privire la prezenta militara tot mai activa a Rusiei în lume.

Cotidianul citeaza comandanti de marina si responsabili din serviciile de informatii care afirma ca monitorizeaza o activitate semnificativ mai crescuta a Rusiei de-a lungul traseelor cunoscute ale cablurilor submarine de telecomunicatii de la Marea Nordului spre Asia de Nord-Est si în apele din apropierea Statelor Unite.

'Ar fi îngrijorator sa aflam ca o tara afecteaza cablurile de comunicatii; cu toate acestea, data fiind natura clasificata a operatiunilor submarine, nu putem intra în detalii', a declarat purtatorul de cuvânt al US Navy, comandantul William Marks, pentru cotidianul newyorkez.

Luna trecuta, SUA au monitorizat îndeaproape nava ruseasca spion Yantar, care, echipata cu doua submersibile de mare adâncime, a navigat de-a lungul coastei estice a SUA spre Cuba, unde unul dintre cabluri ajunge în apropierea bazei navale americane de la Guantanamo, scrie NYT.

Responsabili din marina americana au declarat ca nava si submersibilele erau capabile sa taie cabluri la adâncimi de kilometri, si, desi aceste cabluri sunt taiate frecvent, în mod accidental, de ancore de nave sau de fenomene naturale, Pentagonul este îngrijorat ca Rusia pare sa caute vulnerabilitati la adâncimi mult mai mari, unde întreruperile sunt mai dificil de localizat si de reparat, mai scrie NYT. Potrivit cotidianului, prin aceste cabluri se realizeaza peste 95% din comunicatiile zilnice la nivel mondial si afaceri globale de peste 10 trilioane de dolari.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.