Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA întăresc flancul estic: Antony Blinken anunţă că trimite trupe suplimentare în Lituania

radiochisinau.md
Letonia Estonia Lituania

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunţat luni transferul unor trupe americane suplimentare în Lituania, într-o declaraţie după o întâlnire cu omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis la Vilnius, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Un număr suplimentar de 400 de militari americani urmează să ajungă în Lituania în zilele următoare.

SUA au transferat aproximativ 7.000 de militari suplimentari în Europa după invazia rusă din Ucraina. O parte din acest contingent va fi acum staţionat în Lituania, ţară baltică membră a UE şi a NATO.

Blinken a asigurat Lituania şi celelalte două ţări baltice, Letonia şi Estonia, de solidaritatea SUA. "Angajamentul SUA faţă de Articolul 5 - un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor - este sacrosanct", a afirmat şeful diplomaţiei americane.

SUA mută trupe pe flacul estic al NATO pe bază de rotaţie pentru exerciţii de antrenament începând din 2014, anul în care Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina.

Conform unor relatări, în prezent s-ar afla în Lituania aproximativ 500 de soldaţi americani.

În Lituania mai sunt staţionate şi trupe germane. Armata germană conduce grupul de luptă al NATO din Lituania, la o bază din Rukla, care a primit recent întăriri.

Toate cele trei ţări baltice au graniţă cu Rusia, iar Lituania şi Letonia au frontieră şi cu Belarus.

Preşedintele lituanian Gintanas Nauseda a denunţat "înrăutăţirea situaţiei privind securitatea în regiunea baltică" şi a spus că "agresiunea necugetată a Rusiei împotriva Ucrainei arată încă o dată că ea este o ameninţare pe termen lung la adresa securităţii europene şi a securităţii întregii alianţe".

Nauseda şi Landsbergis au făcut apel la întărirea flancului estic al NATO şi au atras atenţia că Ucraina trebuie susţinută cu tot ce este nevoie pentru a se apăra.

"Nu ne putem permite ca oraşe din Ucraina să devină Srebrenica, Groznâi sau Aleppo. Asistenţa pentru Ucraina trebuie să continue", a declarat şeful diplomaţiei lituaniene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.