Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA îşi consolidează campania de vaccinare împotriva variolei maimuţei

Agerpres - Reuters
variola maimutei monkeypox virus

Autorităţile sanitare americane au anunţat marţi distribuirea imediată a 56.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei - de cinci ori mai mult decât numărul de doze deja distribuite - în zonele cu transmitere virală puternică, informează AFP.

Până acum, vaccinarea era propusă doar pentru persoanele care prezentau o expunere cunoscută la această boală, potrivit Agerpres.

Autorităţile sanitare americane recomandă de acum înainte ca vaccinurile să fie administrate şi "persoanelor expuse recent la variola maimuţei care ar fi putut să nu fie identificate prin anchete epidemiologice şi prin căutarea contacţilor", a anunţat Rochelle Walensky, directoarea Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie sanitară din Statele Unite.

Sunt vizaţi, de exemplu, bărbaţii implicaţi în relaţii sexuale cu alţi bărbaţi care au avut recent mai mulţi parteneri sexuali într-un spaţiu în care prezenţa variolei maimuţei este cunoscută sau într-o zonă în care această maladie se propagă.

Aproximativ 4.700 de cazuri au fost detectate de la începutul lunii mai la nivel mondial, dintre care 306 în Statele Unite, însă niciunul nu a fost mortal până în prezent, a precizat Rochelle Walensky.

Cunoscută la oameni încă din 1970, variola maimuţei este considerată o boală mai puţin periculoasă şi mai puţin contagioasă decât "verişoara" sa, variola umană, eradicată în 1980. Maladia este endemică în mai multe ţări din Africa Centrală şi Africa de Vest.

Guvernul american a distribuit până acum peste 10.000 de doze de vaccin şi a distribuit marţi alte 60.000 de doze suplimentare de vaccin Jynneos, a declarat David Boucher, de la Departamentul american de sănătate şi servicii sociale (HHS).

Vaccinul Jynneos se administrează în două doze.

Autorităţile americane au dat asigurări spunând că vor avea la dispoziţie 240.000 de doze suplimentare în săptămânile imediat următoare.

Colectivităţile locale pot de asemenea să comande vaccinul de mai veche generaţie ACAM2000, de care autorităţile dispun în cantităţi mai mari, dar care nu este recomandat pentru toate categoriile de public din cauza efectelor sale secundare.

Potrivit specialiştilor în sănătate, numărul real al cazurilor de variola maimuţei din Statele Unite ar putea fi mult mai mare decât cel anunţat în statisticile oficiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.