Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA îşi continuă experimentele geopolitice după retragerea din Afganistan, acuză Rusia

sua rusia

Secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, a declarat miercuri că, după retragerea din Afganistan, SUA îşi continuă "experimentele geopolitice" în alte regiuni ale lumii, printre acestea, în Europa şi America Latină, transmite EFE, potrivit Agerpres.

"Nu există nicio îndoială că americanii îşi vor continua experimentele geopolitice în alte regiuni ale lumii, în principal în Europa şi regiunea Asia-Pacific, precum şi în Orientul Mijlociu, Africa şi America Latină", a susţinut Patruşev, la cea de-a cincea reuniune a secretarilor consiliilor securităţii din Rusia, India, Iran, Kazahstan, Kîrgîzstan, China, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

La reuniune, dedicată situaţiei din Afganistan, Patruşev a afirmat că Washingtonul şi partenerii săi fac eforturi să menţină vechi focare de tensiune în întreaga lume sau să creeze altele noi.

"Este extrem de important în actuala etapă, când Statele Unite şi aliaţii săi urmăresc o politică menită să menţină vechile focare de tensiune sau să creeze unele noi în întreaga lume, să ne unim eforturile pentru a soluţiona problemele din domeniul securităţii'', a spus Patruşev.

Unul dintre aceste focare de tensiune continuă să fie Afganistanul, unde - potrivit lui Patruşev - ''timp de 20 de ani, pe parcursul prezenţei contingentelor militare ale ţărilor occidentale, au fost create în mod constant temeliile provocărilor şi ameninţărilor pe termen lung" în regiune.

Patruşev a apreciat că unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru o reprezintă armele ''abandonate în cantităţi industriale de coaliţia occidentală" în timpul retragerii trupelor lor din această ţară central-asiatică.

''Vorbim despre peste o mie de vehicule blindate şi vehicule blindate de transport de personal, zeci de avioane şi elicoptere, sute de piese de artilerie, mortiere, sisteme antitanc şi antiaeriene, precum şi sute de mii de arme uşoare, medii şi grele", a susţinut el, adăugând că este vorba despre arme "în valoare de zeci de miliarde de dolari".

În opinia sa, aceste arme pot fi folosite pentru intensificarea luptei armate între diferitele grupări afgane şi pentru a fi vândute pe piaţa neagră, inclusiv teroriştilor din terţe ţări.

În plus, conform declaraţiilor lui Patruşev, americanii au contribuit la creşterea traficului de droguri în Afganistan.

''Astăzi, autorităţile de la Kabul încă mai culeg roadele haosului lăsat în urmă de americani, iar situaţia în sfera social-economică se degradează rapid", a acuzat el.

Patruşev a dat asigurări că producţia de droguri în Afganistan a crescut de 40 de ori în ultimele două decenii cât timp trupele americane s-au aflat acolo. El a mai afirmat că şi afluxul de refugiaţi din Afganistan ar putea creşte semnificativ dacă situaţia socială din ţară continuă să se înrăutăţească.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.