Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA își pregătesc retragerea și din Africa: Vestul continentului negru rămâne fără armata americană

pentagon

SUA analizează o reducere substanţială a prezenţei lor militare în Africa de Vest şi chiar o retragere totală a forţelor angajate în lupta antiteroristă, scrie cotidianul New York Times (NYT), citând responsabili americani, potrivit AFP potrivit Agerpres

Subiectul este discutat deocamdată la nivelul Pentagonului, în cadrul unei redesfăşurări generale a trupelor americane. O decizie nu va fi luată mai devreme de luna ianuarie, afirmă publicaţia.

Solicitat de AFP, Pentagonul nu a dorit să comenteze pe marginea acestor informaţii.

Ministrul apărării, Mark Esper, vrea să revizuiască dispozitivul militar extern printr-o dezangajare din misiunile de contraterorism, pentru o mai bună focalizare pe cele două priorităţile ale sale, China şi Rusia.

Citește și: Cutremur în piață! Supermarketurile, out din orașe

Prima etapă a acestei reduceri a operaţiunilor externe ar privi Africa, unde SUA au desfăşuraţi între 6.000 şi 7.000 de militari în vestul, dar şi în estul continentului, mai ales în Somalia.

O retragere americană din Africa de Vest ar constitui o lovitură dură pentru forţele franceze care luptă împotriva grupărilor jihadiste în Mali, Niger şi Burkina Faso, afirmă New York Times.

Potrivit cotidianului, sprijinul Washington în aceste operaţiuni, mai ales în materie de informaţii şi logistică, costă Pentagonul în jur de 45 milioane de dolari anual.

Preşedintele Donald Trump a promis în campania din 2016 că va pune capăt 'războaielor fără sfârşit'. El a anunţat deja o reducere semnificativă a efectivelor desfăşurate în Siria şi îşi propune să facă acelaşi lucru şi în Afganistan, unde SUA sunt implicate militar de aproape două decenii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.