Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA lovește Turcia în spate, acuză Erdogan

World Affairs Journal
recep erdogan

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a atribuit unui ''complot'' american căderea bruscă a lirei turceşti, a acuzat luni SUA că încearcă să lovească Turcia ''în spate'', relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Pe de o parte, sunteţi cu noi in NATO, iar pe de alta, încercaţi să-l loviţi pe partenerul vostru strategic în spate. Este acceptabil acest lucru? ", a întrebat Erdogan în cursul unui discurs la Ankara.

"Pe de o parte, spuneţi că sunteţi partenerul nostru strategic şi, pe de altă parte, ne trageţi la picioare", a spus el.

Turcia şi Statele Unite ale Americii, doi aliaţi în cadrul NATO, trec printr-o criză diplomatică legată în special de arestarea de către Ankara a unui pastor american, Andrew Brunson, acuzat de spionaj şi terorism.

Solicitând eliberarea pastorului evanghelic, Statele Unite au impus sancţiuni începând cu luna august împotriva a doi miniştri turci. Ankara a ripostat.

Aceste tensiuni au accelerat deprecierea lirei turceşti, care s-a devalorizat cu mai mult de 40% de la începutul anului.

Vineri, criza diplomatică a atins un nou nivel în momentul în care preşedintele american Donald Trump a anunţat că a aprobat dublarea taxelor vamale la importul de oţel şi aluminiu din Turcia, ceea ce a contribuit la continuarea deprecierii lirei turceşti.

'Să adopţi o atitudine ostilă faţă de un aliat din NATO (...) nu are nicio explicaţie raţională', a mai spus Erdogan în discursul său.

De asemenea, Erdogan a atacat anumiţi utilizatori de internet acuzaţi că au postat pe reţelele de socializare comentarii menite să dăuneze economiei Turciei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.