Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA - Majoritatea alegătorilor americani nu sunt de acord cu amânarea alegerilor prezidențiale

TechCrunch
alegeri sua

Circa două treimi din cetăţenii americani înscrişi pe listele electorale sunt împotriva amânării alegerilor prezidenţiale din cauza epidemiei de coronavirus, arată un sondaj Reuters/Ipsos ale cărui rezultate au fost publicate miercuri. Mai mult de jumătate din alegători cred că preşedintele Donald Trump a lansat această idee din interes politic.

Sondajul a fost efectuat în perioada 31 iulie - 4 august, la scurt timp după ce Trump a susţinut, fără a aduce dovezi, că un număr mai mare de voturi prin corespondenţă ar duce la fraude masive şi a sugerat amânarea alegerilor.

În Congresul SUA, ideea a fost respinsă de reprezentanţi ai ambelor partide mari, Democrat şi Republican. Aceeaşi poziţie o are şi electoratul american: 66% doresc ca alegerile să aibă loc la data stabilită, 3 noiembrie; de această părere sunt 8 din 10 votanţi democraţi şi 5 din 10 republicani.

Întrebaţi ce motiv cred că a avut Trump când a propus amânarea, 54% din votanţii înregistraţi au sugerat că după părerea lor Trump spera să îşi crească astfel şansele de a fi reales; 42% au spus că preşedintele crede că ar fi avantajat de amânare, iar 12% - că a încercat să abată atenţia de la epidemie şi de la problemele economice. Doar 21% au afirmat că Trump este îngrijorat de posibilitatea fraudelor, iar 10% sunt de părere că el doreşte să-i protejeze pe americani de infectarea cu coronavirus în secţiile de votare.

Un alt sondaj Reuters/Ipsos, făcut în 3 şi 4 august, arată că fostul vicepreşedinte Joe Biden, candidatul la preşedinţie din partea Partidului Democrat, are un avans de 10 puncte procentuale în faţa actualului preşedinte republican. Cu 100 de zile înainte de alegeri, 44% din americani cred că Biden ar coordona mai bine eforturile de combatere a coronavirusului. Circa 57% din americani dezaprobă modul în care Trump a gestionat situaţia şi numai 38% au o opinie favorabilă.

La sondajul din 31 iulie-3 august s-a folosit un eşantion de 882 de alegători, iar la cel din 3-4 august unul de 964; ambele au o marjă eroare de plus-minus 4 puncte procentuale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.