Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA nu îşi vor stopa contribuţia financiară la inspecţiile AIEA în Iran

sua iran

SUA nu îşi vor stopa finanţarea inspecţiilor efectuate în Iran de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în pofida retragerii ţării din acordul nuclear încheiat în iulie 2015 între marile puteri şi Teheran, a indicat joi un oficial american, citat de dpa, scrie agerrpes.ro.

SUA sunt un contributor financiar major la eforturile AIEA de a asigura că Iranul nu dezvoltă arme nucleare, în baza acordului din 2015. 

'Statele Unite vor continua să sprijine implementarea robustă a inspecţiilor AIEA în Iran la întreaga dimensiune a autorităţii agenţiei', a declarat pentru dpa un oficial al misiunii americane la Viena. 

Agenţia este prezentă în Iran 24 de ore din 24. Experţii săi analizează lunar milioane de informaţii în căutarea unor evoluţii suspecte în domeniul nuclear în Iran. 

AIEA cheltuieşte anual 9,2 milioane de euro (10,9 milioane de dolari) pentru această activitate, din care 4,1 milioane de euro sunt asigurate din bugetul regulat al agenţiei. Restul provine din contribuţii ale ţărilor membre. 

SUA acoperă circa un sfert din bugetul regulat al agenţiei şi au oferit în mod voluntar, din 2015, 3 milioane de dolari pentru inspecţiile în Iran, a precizat oficialul american. 

După anunţul retragerii SUA, celelalte mari puteri semnatare - Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China - au promis să menţină acordul, care a obligat Teheranul să-şi reducă activităţile nucleare în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.