Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA nu țin cont de cerințele UE: Termenul pentru evacuarea din Afganistan a fost scurtat, deși europenii au cerut prelungirea

aeroportul din Kabul, Afganistan

SUA au cerut ţărilor implicate în evacuările din Afganistan să finalizeze operaţiunile până vineri, 27 august, a explicat miercuri ministrul apărării belgian, Ludivine Dedonder, a cărei ţară a extras deja din Kabul 1.147 de persoane, transmite EFE, potrivit Agerpres.

În interviuri acordate cotidianelor belgiene L'Echo şi De Tijd, deţinătoarea portofoliului apărării a explicat că Washingtonul a cerut aliaţilor să-şi încheie operaţiunile ''cât mai repede cu putinţă'', înainte ca americanii să-şi evacueze trupele şi materialele din Afganistan.

''Pentru moment avem stabilită data de 27 august, însă aceasta se poate schimba. În orice caz, obiectivul este să scoatem oamenii cât mai repede cu putinţă'', a declarat ea pentru L'Echo, precizând că această dată-limită este valabilă pentru toate naţiunile care operează în prezent în Kabul, capitala Afganistanului.

Belgia a evacuat din Afganistan 1.147 de persoane, care au fost transportate din Kabul la Islamabad, capitala Pakistanului, care funcţionează ca bază pentru cursele care decolează apoi către Europa.

După un început dificil din cauza situaţiei haotice din zona aeroportului din Kabul, unde s-au adunat sute de oameni în încercarea de a fugi din ţară după cucerirea capitalei de către talibani, Belgia a accelerat operaţiunile de evacuare care, potrivit ministrului citat, ''s-au desfăşurat relativ bine, într-un context dificil''. Totuşi, Dedonder a atras atenţia că situaţia este ''extrem de volatilă'' şi că ''este într-adevăr cazul să ne grăbim pentru că, dintr-o clipă, în alta porţile (aeroportului din Kabul) se vor închide''.

''Pentru viitor cerem ca, atunci când mergem într-un teatru de operaţiuni, să pregătim şi strategia de ieşire. Trebuie să putem pleca într-un alt mod, nu pe fugă sau depinzând de o decizie externă'', a insistat ea.

În pofida presiunilor europene, exprimate ultima dată marţi, la reuniunea liderilor G7, administraţia americană a preşedintelui Joe Biden a decis să menţină data de 31 august ca termen-limită pentru finalizarea retragerii militare din Afganistan.

Dedonder, care nu a ştiut să spună câţi belgieni mai aşteaptă să fie evacuaţi din Kabul, a explicat că pentru moment militarii belgieni nu efectuează operaţiuni în afara aeroportului, aşa cum o fac alte ţări, deoarece nu au capacitatea de a face acest lucru în deplină siguranţă.

Până acum, celor care voiau să fie evacuaţi li se cerea să ajungă la aeroport prin mijloace proprii, dar, ''dat fiind că situaţia evoluează, sunt studiate toate opţiunile posibile'', a spus Dedonder, care nu a dorit să confirme sau să dezmintă informaţiile difuzate de postul public VRT potrivit cărora Belgia a transferat cu autobuzele circa 250 de persoane la aeroportul din Kabul în cadrul unei operaţiuni secrete fără intervenţie militară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.