Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO PREMIERĂ în SUA: O statuie a 'femeilor adevărate' a fost inaugurată în Central Park din New York

Central Park din New York are, începând de miercuri, prima sa statuie care onorează ''femeile adevărate'' - trei pioniere în lupta pentru drepturile femeilor - dintre care una de culoare, relatează AFP.

În cei 167 de ani de istorie, celebrul parc din New York a fost îmbogăţit cu aproximativ treizeci de statui. Însă, acestea au adus un omagiu doar bărbaţilor albi sau unor personaje feminine fictive, precum Alice, din ''Alice în Ţara Minunilor'', sau Julieta lui Shakespeare, cu al său Romeo, scrie agerpres.ro.

Citește și: Scenariu-bombă: Klaus Iohannis a început să caute urgent soluții pentru a-l da jos pe Ludovic Orban

Miercuri, ''acest plafon de bronz'' a fost străpuns, potrivit cuvintelor fostului secretar de stat Hillary Clinton, prezentă la ceremonia de inaugurare a monumentului, eveniment însoţit de o ceremonie virtuală.

Monumentul din bronz le înfăţişează pe Sojourner Truth (1797-1883), Susan Anthony (1820-1906) şi pe Elizabeth Stanton (1815-1902) - trei activiste pentru drepturile femeilor şi împotriva sclaviei - adunate în jurul unei mese, aparent în toiul unei discuţii.

Citește și: Se zguduie Ministerul de Interne! Un greu a fost ‘executat’! Fusese ‘decapitat’ și în mandatul lui Carmen Dan

Inaugurarea monumentului coincide cu aniversarea a 100 de ani de la ratificarea celui de-al 19-lea amendament al Constituţiei americane, care a acordat femeilor dreptul de vot.

Realizat de artista Meredith Bergmann, monumentul se învecinează cu una dintre cele mai aglomerate alei ale parcului, ''Literary Walk'', nu departe de statuile lui William Shakespeare, a poetului Robert Burns sau de cea a scriitorului Sir Walter Scott.

Citește și: Raed Arafat, declarație de ultim moment cu privire la deschiderea restaurantelor: ‘Recomandările medicale vor fi modalitatea prin care se poate face asta’

Statuia marchează apogeul a şapte ani de eforturi, a subliniat Pam Elam, preşedinte al consiliului de administraţie al asociaţiei Monumental Women, care luptă pentru recunoaşterea rolului femeilor în istorie. ''Ceea ce solicităm este o istorie completă şi corectă (...) care să reflecte contribuţia femeilor şi a persoanelor de culoare, şi nu ne vom opri până vom obţine acest lucru'', a spus ea.

Proiectul nu a fost scutit de probleme, ilustrând dezbaterea activă din Statele Unite pe tema istoriei ţării, revigorată odată cu uriaşele demonstraţii împotriva inegalităţilor rasiale care au urmat morţii lui George Floyd, la sfârşitul lunii mai, în cadrul cărora mai multe statui ale unor personaje percepute drept simbol al opresiunii minorităţilor, precum Cristofor Columb, au fost vandalizate.

Citește și: Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, lansează o provocare pentru președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu

Primăria New York s-a angajat, la sfârşitul anului 2018, să dedice mai multe monumente femeilor. Shirley Chisholm (1924-2005), prima femeie de culoare aleasă în Congres în 1968, ar putea fi următoarea beneficiară a acestei dorinţe de recunoaştere. Statuia ei ar trebui să fie finalizată până la sfârşitul anului 2020 şi urcată pe soclu la intrarea în Prospect Park, un mare parc din Brooklyn, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.