Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA oferă o recompensă de 5 milioane de dolari pentru prinderea unui lider al grupării Al-Qaida

Picture taken on June 8, 2009 shows arme
Washingtonul a oferit joi o recompensă de cinci milioane de dolari pentru prinderea lui Khalid Batarfi, un lider al organizaţiei Al-Qaida care a îndemnat la atacarea evreilor din lumea întreagă atunci când Statele Unite au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, transmite AFP, informează Agerpres.

Acest saudit i-a susţinut pe talibanii din Afganistan înainte de a deveni unul dintre liderii principali ai grupării Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) pe care Statele Unite o consideră ramura cea mai sângeroasă a reţelei jihadiste sunnite. 

Într-o înregistrare video publicată în ianuarie, Khalid Batarfi a calificat decizia preşedintelui american, Donald Trump, legată de Ierusalim drept "o declaraţie a unui nou război iudeo-cruciat" şi a lansat apeluri musulmanilor din lumea întreagă "să se ridice şi să îi atace pe evrei şi americani peste tot". 

Departamentul de Stat american a anunţat că va oferi cinci milioane de dolari oricui va putea conduce autorităţile până la el sau va contribui la arestarea lui ori trimiterea lui în faţa instanţei. 

De asemenea, diplomaţia americană a dublat recompensa oferită pentru capturarea liderului AQPA, yemenitul Qassim Al-Rimi, ridicând-o de la cinci la zece milioane de dolari. 

Acesta din urmă era deja vizat de sancţiunile Trezoreriei americane şi ONU pentru participarea sa la un atentat sângeros în apropierea ambasadei Statelor Unite la Sanaa şi pentru presupusul sprijin acordat tânărului nigerian Umar Farouk Abdulmutallab care, în ziua de Crăciun din 2009, a încercat să arunce în aer un zbor Amsterdam-Detroit ascunzând exploziv în slip. 

Al-Qaida în Peninsula Arabică, născută din fuziunea în 2009 a două ramuri, saudită şi yemenită, ale reţelei jihadiste sunnite, a profitat de slăbirea puterii centrale pentru a-şi consolida autoritatea în sudul şi sud-estul Yemenului, în pofida loviturilor aeriene ale SUA împotriva combatanţilor săi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.