Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA, Polonia și Ucraina consolidează cooperarea în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze pentru a-și reduce dependența de importurile rusești

Business24.ro
conducta gaze

Statele Unite, Polonia și Ucraina au convenit să consolideze cooperarea în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze, într-o regiune care se bazează în continuare pe Rusia, informează Reuters, potrivit Mediafax.

"Ajutăm Polonia să-și reducă dependența de gazul rusesc", a declarat secretarul american pentru energie, Rick Perry, la o conferință de presă la Varșovia, după întâlnirea cu oficiali din Polonia și Ucraina.

Oficialul guvernului polonez responsabil pentru infrastructura energetică, Piotr Naimski, a declarat că Polonia, care și-a crescut achizițiile de gaz natural lichefiat (LNG) din Statele Unite în ultimii ani, ar putea trimite 6 miliarde de metri cubi de gaz în Ucraina începând cu 2021, comparativ cu capacitatea actuală, de 1,5 miliarde mc.

"Vom depune toate eforturile pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz în Ucraina, care acum depinde complet de livrările rusești", a spus Naimski la aceeași conferință.

Citește și: Scene ȘOCANTE la un festival: Copii puși să facă mătănii și să sărute asfaltul - VIDEO

Perry, Naimski și Oleksandr Danylyuk, Secretarul național pentru securitate din Ucraina, au semnat un memorandum de înțelegere pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze în regiune prin intermediul aprovizionării cu LNG din SUA prin infrastructura Poloniei și Ucrainei, care încă trebuie extinsă.

Administrația președintelui Donald Trump, care și-a anulat călătoria la Varșovia la începutul acestei săptămâni, încearcă să stimuleze exporturile de petrol și gaze către aliați și parteneri comerciali.

SUA încearcă să ofere Europei surse alternative de gaz la importurile din Rusia, care sunt în general mai ieftine decât LNG din Statele Unite. Pe de altă parte, Rusia a oprit uneori livrările către Ucraina și părți ale Europei în timpul disputelor privind prețurile.

Mai mult de o treime din exporturile de gaze din Rusia către Uniunea Europeană traversează Ucraina, care în mod tradițional utilizează o parte din gazul pompat pentru propriile nevoi.

Însă acordul de tranzit urmează să expire în ianuarie, iar autoritățile energetice ucrainene sunt îngrijorate de faptul că Moscova ar putea opri aprovizionarea cu gaze prin Ucraina, lăsând unele regiuni ucrainene fără gaz pe timp de iarnă.

De asemenea, Polonia, care este văzută ca unul dintre cei mai apropiați aliați ai Washingtonului în Europa, cumpără încă cea mai mare parte a gazului pe care îl consumă din Rusia, dar a luat măsuri pentru a reduce această dependență după 2022, când acordul său pe termen lung privind aprovizionarea cu gaz de la Gazprom expiră.

Importurile poloneze de LNG, inclusiv din SUA, prin terminalul Swinoujscie de la Marea Baltică au crescut în ultimii ani ca parte a unui plan mai larg de reducere a dependenței.

La începutul acestei săptămâni, compania de stat PGNiG din Polonia a anunțat că a cumpărat un transport de gaz natural lichefiat din SUA pe care l-a vândut Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.