Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA pregătesc sancțiuni majore pentru Rusia, după moartea lui Alexei Navalnîi

Nexta
Alexei Navalnîi

SUA vor anunţa vineri un pachet major de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza morţii liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi şi a războiului de doi ani din Ucraina, a declarat marţi preşedintele Joe Biden, relatează Reuters, informează News.ro.

Biden, care a vorbit cu jurnaliştii în timp ce pleca într-o deplasare în California, nu a oferit detalii.

Cele mai recente sancţiuni împotriva Rusiei vor viza o serie de elemente, inclusiv bazele de apărare şi industriale ale ţării, alături de surse de venit pentru economie, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Pachetul va "trage Rusia la răspundere pentru ceea ce i s-a întâmplat domnului Navalnîi" şi pentru acţiunile sale pe parcursul războiului din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby.

Sancțiunile erau pregătite

Un oficial american de rang înalt a declarat că un pachet de sancţiuni fusese deja planificat pentru a marca cei doi ani de război, dar Washingtonul va reconfigura acum măsurile şi le va completa cu unele noi ca răspuns la moartea lui Navalnîi.

Subsecretarul Trezoreriei pentru terorism şi informaţii financiare, Brian Nelson, va discuta despre sancţiunile legate de moartea lui Navalnîi în timpul turneului pe care îl face în Europa în această săptămână, au declarat două surse care sunt la curent cu acest subiect.

Nelson, care se va afla în Germania, Belgia şi Franţa, discută, de asemenea, despre autoritatea Washingtonului de a-i viza pe cei care finanţează eforturile de producţie de război ale Rusiei, chiar dacă aceştia se află în ţări terţe, a declarat Trezoreria. Aceasta a precizat că SUA "îi urmăresc asiduu pe cei care încearcă să se sustragă sancţiunilor".

SUA au mai impus sancțiuni

Statele Unite au emis deja o serie de sancţiuni după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, inclusiv împotriva liderului rus Vladimir Putin, a unor oficiali şi a unor bănci.

Washingtonul a mai impus anterior sancţiuni în legătură cu otrăvirea şi încarcerarea lui Navalnîi în 2020, vizând persoane legate de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) şi alţi oficiali.

Aleksei Navalnîi, cel mai înverşunat critic intern al lui Putin, a căzut inconştient şi a murit brusc vineri după o plimbare în colonia penală "Lupul polar", situată dincolo de Cercul Arctic, unde îşi ispăşea o pedeapsă cu 30 de ani închisoare, a declarat serviciul penitenciar rus.

Vorbind cu reporterii în cadrul unei teleconferinţe, Kirby a declarat că Statele Unite fac presiuni asupra Rusiei pentru "transparenţă totală" cu privire la modul în care Navalnîi a murit vinerea trecută. Biden a dat vina pe Putin.

"Oricare ar fi povestea pe care guvernul rus decide să o spună lumii, este clar că preşedintele Putin şi guvernul său sunt responsabili pentru moartea domnului Navalnîi", a spus Kirby.

Ambasada SUA la Moscova a încercat să afle mai multe informaţii despre moartea lui Navalnîi, "dar este dificil să ajungi la un punct în care să poţi avea încredere în ceea ce ar spune ruşii despre moartea sa", a spus Kirby.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.