Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: Prima confruntare electorală între cei mai populari 10 republicani

Cei mai populari zece candidaţi la învestitura Partidului Republican s-au întâlnit aseară la Cleveland, statul Ohio,  într-o dezbatere organizată de reţeaua de televiziune Fox.

În sala care găzduieşte de obicei meciurile echipei profesioniste de baschet Cavalerii, cei zece, aleşi din cei 17 anuntaţi până acum, au fost testaţi mai mult la viteza şi dribling retoric decât la substanţă de-a lungul a două ore - minus timpul de publicitate - structurate rigid în care cei mai norocoşi au avut la dispoziţie, pentru a se demarca, un total de 9-10 minute.

Jocul oratoric la grămadă a fost complicat de prezenţa pe scenă a miliardarului Donald Trump, celebritate cu mai multă libertate de mişcare care, surprinzător, conduce cu cel puţin 8 puncte procentuale în sondajele de popularitate graţie, se crede,  stilului său frust şi necizelat, scrie rfi.ro.  El a spart acalmia estivală cu teribilisme ofensatoare la adresa imigranţilor mexicani şi a distribuit rivalilor electorali etichete precum "găunoşi" şi "incompetenţi" ca să le pomenim doar pe cele mai flatante.

"Cred că marea problemă pe care această ţară o are este corectitudinea politică. Am fost atacat de atâţia, dar sincer să fiu, n-am timp de corectitudine politică, şi nici ţara n-are. Problemele sunt mult prea mari, nu mai câştigam, pierdem cu China, pierdem cu Mexic-ul, şi la comert şi la graniţă", a punctat Donald Trump, pentru care tulburarea apelor electorale este a doua natură.

Pentru cei care preferă stilul american clasic, protocolar, lustruit la perfecţie, partidul îl are, bine poziţionat în aşteptare pe locul doi sau trei în pluton, pe Jeb Bush, centristul bine centrat, al treilea exponent al dinastiei care-şi încearcă norocul la loteria prezidenţiala.

"Ştacheta este mai înaltă în cazul meu, şi e bine să fie aşa. Am însă un palmares în Florida. Sunt mândru de tatăl meu, şi bineînţeles de fratele meu, dar trebuie să fiu judecat ca individ. Am guvernat ca un conservator, şi am făcut-o eficient".
Florida a căpătat naravul de a decide câştigătorul scrutinelor prezidenţiale, şi Jeb Bush este favoritul autentic, alergătorul de cursă lungă pe care ceilalţi au încercat să-l scoată din ritm, dar fără prea multă convingere. Prima dezbatere este, prin tradiţie, una de tatonare.

Fapt pe care l-a înţeles Ted Cruz, senator de Texas, exponent al extremei drepte, al aripei tinere,  un grup iconoclast care practică un populism anti-etatist încă netestat la acest nivel electoral. Din aceeaşi stofă ideologică, croită însă pe tipare originale, este  Rand Paul, care marchează puncte cu deosebire în politica externă.

"N-ar trebui să împrumutăm bani de la chinezi pentru ajutor extern. Din excedent ne putem ajuta aliaţii, dar nu voi înceta să repet că nu poţi da bani pe care nu ai, că nu-ţi poţi dovedi forţa globală din tribunalul datornicilor", a opinat senatorul de Kentucky.

Un moment de realism într-un cor de voci masculine care n-au ezitat să proslăvească virtuţile puterii americane, indiferent cu ce bani. S-a mai vorbit despre imigraţie, anti-terorism, economie, asistenţă medicală şi, bineînţeles, despre Hillary Clinton, care cutreieră peisajul electoral într-o tăcere mediatică perfect orchestrată, tăcere la care cei 17 republicani, singuri pe câmpul de bătălie al preliminarelor, încearcă să găsească o replică.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.