Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul a avertizat Rusia să nu afecteze tehnologia nucleară americană din Ucraina

Digi24
Zaporojie

Statele Unite au tehnologie nucleară sensibilă la o centrală atomo-electrică din Ucraina şi au avertizat Rusia să nu o afecteze în niciun fel, conform unui document oficial vizualizat de postul de televiziune CNN, conform Mediafax.

Departamentul american al Energiei a trimis în martie o scrisoare adresată companiei de stat ruse Rosatom. Conform documentului, care are data de 17 martie, Andrea Ferkile, directorul Oficiului pentru Neproliferare din cadrul Departamentului american al Energiei, i-a transmis directorului general al companiei Rosatom că în Centrala nucleară Zaporojie, situată în apropierea oraşului ucrainean Enerhodar, sunt "date tehnice nucleare de origine americană aflate sub incidenţa controlului exporturilor", în conformitate cu reglementările americane.

Problema Zaporojie

Piese componente, sisteme de software sau tehnologii sunt vizate de controlul exporturilor atunci când pot fi utilizate în moduri care pot submina interesele de securitate naţională ale Statelor Unite.

Centrala nucleară Zaporojie, aflată în sud-estul Ucrainei, este de anul trecut sub controlul forţelor militare ruse. În contextul confruntărilor militare, alimentarea cu electricitate a centralei a fost întreruptă frecvent, iar Moscova şi Kievul se acuză reciproc de o serie de incidente de securitate.

"Este ilegal, în virtutea reglementărilor din Statele Unite, ca persoane neautorizate, inclusiv, dar fără a se limita la cetăţeni şi entităţi din Rusia, precum Rosatom şi filialele acesteia, să acceseze în mod conştient, să intre în posesia, să preia controlul, să exporte, să stocheze, să examineze, să re-exporte, să transporte, să livreze, să copieze sau să gestioneze tehnologie de acest fel sau date tehnice ori să le ceară altora sau să autorizeze acţiuni de acest fel fără autorizaţia secretarului Departamentului american al Energiei", arată scrisoarea trimisă de Washington Moscovei.

Nu este clar dacă grupul Rosatom a răspuns scrisorii. Autenticitatea documentului a fost confirmată de Administraţia pentru Securitate Nucleară a Departamentului american al Energiei. Un alt document intern, din octombrie 2022, arată că Statele Unite au transferat în Ucraina tehnologie destinată Centralei nucleare Zaporojie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.