Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA și Europa consumă intensiv stocurile de gaze din depozite

marketwatch.com
gaze sua

Exporturile active de gaz natural lichefiat din SUA și repornirea completă a uzinei Freeport au inversat tendința de consum scăzut de gaze din instalațiile de stocare din SUA. Operatorii continuă să retragă în mod activ stocurile, în timp ce tendința sezonieră pe termen lung prevede sfârșitul sezonului de retragere, scrie interfax.com.

Pe fondul vremii răcoroase și al încercărilor eșuate de generare de energie eoliană, Europa își continuă, de asemenea, retragerile active la o rată anuală superioară mediei.

TRANZITUL UCRAINEAN

Operatorul GTS al Ucrainei (OGTSU) a acceptat vineri o cerere din partea Gazprom pentru 37,1 milioane de metri cubi, a anunțat compania ucraineană. Nominalizarea pentru joi a fost de 41,7 milioane de metri cubi. Capacitățile au fost declarate doar la unul dintre cele două puncte de intrare în GTS din țară - stația de măsurare a gazelor de la Sudzha. Cererea nu a fost acceptată pentru tranzitul prin punctul de intrare Sokhranivka.

Serghei Kupriyanov, reprezentantul oficial al Gazprom, a declarat reporterilor că "Gazprom livrează gaz rusesc pentru tranzit prin Ucraina într-o cantitate confirmată de partea ucraineană prin GIS Sudzha, de 37,1 milioane de metri cubi, la 7 aprilie. Cererea pentru Sokhranivka a fost respinsă".

OGTSU a declarat forță majoră pentru acceptarea gazului pentru tranzit prin Sokhranivka, deoarece se presupune că nu poate exercita controlul operațional și tehnologic asupra stației de comprimare Novopskov. Ruta prin Sokhranivka poate asigura tranzitul a peste 30 de milioane de metri cubi pe zi. Gazprom consideră că nu există motive de forță majoră, la fel cum nu există obstacole în calea continuării lucrărilor pe liniile anterioare.

PIAȚA EUROPEANĂ

Producția de energie electrică din turbine eoliene în Europa continuă să fie destul de scăzută. Miercuri, acestea au asigurat doar 6,8% din necesarul de electricitate al regiunii, iar joi, procentul a crescut ușor la 9,8%, potrivit asociației WindEurope. Între timp, sâmbătă, cifra a fost de patru ori mai mare, de 30,4%.

Joi, prețul spot al gazului în regiune a scăzut cu încă 5%. Un contract de livrare pentru ziua următoare la hub-ul TTF din Olanda a închis la 489 de dolari pe 1.000 mc.

Există un decalaj notabil între prețurile GNL din Asia și cele din Europa. Contractele futures pentru luna mai pe JKM Platts (Japan Korea Marker, reflectă valoarea de piață la fața locului a încărcăturii livrate către Japonia, Coreea de Sud, China și Taiwan) se tranzacționează la 451 de dolari; contractele futures pentru GNL furnizat în nord-vestul Europei (LNG North West Europe Marker) se tranzacționează la 438 de dolari.

REZERVELE DIN EUROPA

Nivelul actual al rezervelor de gaze în Europa este de 55,47%, cu 21 de puncte procentuale mai mare decât media pentru aceeași dată din ultimii cinci ani, potrivit Gas Infrastructure Europe (GIE).

În timpul zilei gazului din 5 aprilie, rezervele au scăzut cu 0,12 puncte procentuale. Rata actuală de selecție este semnificativ mai mare decât de obicei.

Terminalele europene de GNL au funcționat la o capacitate medie de 58% în martie, din cauza unei greve la terminalele franceze. În primele zile ale lunii aprilie, sarcina a fost de 60%. Cea mai mare parte a terminalelor franceze, gestionate de Elengy, revine treptat la lucru.

STOCURI SUA

Starea rezervelor de gaze subterane din Statele Unite devine din ce în ce mai importantă pentru piața mondială, în condițiile în care țara își mărește în mod activ exporturile. Cea mai mare uzină de GNL din America, Freeport LNG, a reluat funcționarea tuturor celor trei linii de lichefiere. Acest lucru reduce excesul de gaz de pe piața americană și crește oferta pe piața mondială.

În următoarea săptămână de raportare, rezervele au scăzut cu 0,7 miliarde de metri cubi, în timp ce, de obicei, în această perioadă, extracția de gaze din instalațiile de depozitare a fost deja oprită.

Nivelul actual al stocurilor este de 38%, cu 19 puncte procentuale mai mare decât media ultimilor cinci ani, potrivit Energy Information Administration (EIA) din cadrul Departamentului american al Energiei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.