Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA și Federația Rusă au folosit linia specială de comunicare militară o singură dată de la invadarea Ucrainei

telefonul rosu, firul rosu

O linie militară telefonică pentru rezolvarea anumitor situații de conflict, creată de comun acord între armata Statelor Unite și armata Rusiei la începutul invadării Ucrainei, a fost folosită o singură dată, a spus pentru Reuters un oficial american sub condiția anonimatului.

Potrivit sursei citate, Statele Unite au inițiat apelul prin linia specială pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la operațiunile militare rusești în apropierea zonelor de infrastructură critică din Ucraina.

Oficialul american a refuzat să precizeze care eveniment a fost motivul apelului, dar a spus că nu este vorba despre căderea rachetei pe teritoriul Poloniei. După cum sugerează Reuters, poate fi vorba despre acțiunile Rusiei în jurul centralei nucleare Zaporojie sau despre temerile că forțele ruse ar fi plănuit să arunce în aer barajul Novokakhovskaya în timpul retragerii din regiunea Herson.

Linia telefonică a fost înființată în luna martie și leagă Comandamentul European al SUA și Comandamentul Apărării Naționale a Rusiei. Scopul ei este evitarea oricăror coliziuni accidentale în spațiul aerian NATO sau la sol. În mod neoficial, oficialii americani au presupus că ar putea fi folosit și pentru evacuarea cetățenilor americani din teritoriile ocupate.

Un oficial a sugerat că ar putea fi folosit și dacă un avion de luptă rus urmărește un avion ucrainean în spațiul aerian polonez sau dacă o rachetă rusă traversează spațiul aerian NATO.

Această linie militară telefonică este una dintre puținele modalități de interacțiune dintre armata SUA și cea rusă în condițiile războiului din Ucraina. Altele includ negocieri între oficialii militari americani și ruși, inclusiv șefii departamentelor de apărare și șefii de stat major.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.