Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA şi India își dau mâna pentru un nou plan de cooperare în domeniul Apărării: reducerea dependenţei indiene de armament rusesc, în prim-plan

sua india

Statele Unite au convenit luni cu India o foaie de drum a unei cooperări militaro-industriale, în contextul în care New Delhi vrea să-şi reducă dependenţa de armamentul rus şi al unor tensiuni cu Beijingul, relatează AFP.

”Am stabilit o nouă foaie de drum ambiţioasă de cooperare industrială în domeniul apărării, care permite accelerarea unor proiecte prioritare de codezvoltare şi coproducţie”, anunţă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în urma unei vizite în capitala indiană, în cadrul unui turneu în Asia, scrie news.ro.

India şi Rusia sunt aliaţi de decenii, iar Moscova este principalul furnizor de armament al New Delhi.

În prezent, India, care nu a condamnat niciodată Rusia din cauza invaziei Ucrainei, încearcă să pună capăt acestei dependenţe în domeniul militar, atât printr-o lărgire a surselor de import de armament, cât şi printr-o creştere a producţiei naţionale indiene.

Ţări din Occident - inclusiv Statele Unite şi Franţa - negociază acorduri în valoare de mai multe miliarde de dolari, iar unii diplomaţi spun că India acordă o mare importanţă transferului de tehnologii în cadrul oricărui acord.

Acordul cu Washingtonul urmează să accelereze cooperarea tehnologică şi coproducţia - mai ales a sistemelor de luptă aeriană şi de mobilitate terestră, ”doemniul submarin” şi informaţiile clasificate, supravegherea şi recunoaşterea, anunţă Departamentul american al Apărării.

Această iniţiativă ”vizează să schimbe paradigma cooperării sectoarelor apărării americane şi indiene”, anunţă departamentul, şi ”ar putea permite Indiei să acceadă la tehnologii de vârf şi să susţină planuri de modernizare ale apărării indiene”.

Ministerul indian al Apărării precizează că aceste negocieri sunt ”axate mai ales asupra identificării mijloacelor consolidării unei cooperări industriale” cu Washingtonul, şi anume ”codezvoltarea unor noi tehnologii şi coproducţia unor sisteme existente şi a altora noi”.

Cooperarea sporită a Indiei cu ţările din Occident în domeniul securităţii şi vechile sale relaţii în domeniul apărării cu Rusia - din care importă petrol - au plasat New Delhi într-o poziţie diplomatică delicată.

India încearcă să dezvolte legături mai strânse, mai ales cu Statele Unite, Japonia şi Australia - state membre QUAD -, care o curtează, la rândul lor, împotriva Chinei.

Washingtonul şi Beijingul se află într-o competiţie feroce în planurile diplomatic, militar, tehnologic şi economic, iar relaţiile Chinei cu India sunt marcate de tensiuni teritoriale şi comerciale.

Lloyd Austin a declarat presei, după ce s-a întâlnit cu omologul său indian Rajnath Singh, că o consolidare a parteneriatelor cu New Delhi are loc în contextul ”intimidărilor” şi ”coerciţiei” Chinei, pe fondul ”agresiunii din Ucraina” a Rusiei.

 

Vizita în India lui Lloyd Austin are loc înaintea unei vizite a premierului indian Narendra Modi la Washington, în mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.