Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA şi India vor semna acorduri în sfera apărării în valoare de peste 3 miliarde de dolari, anunţă Trump

nyt.com
trump

India şi SUA îşi vor extinde parteneriatul strategic prin cooperare în regiunea indo-pacifică şi acorduri în domeniul apărării în valoare de mai multe miliarde de dolari, a anunţat luni preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în India, transmite dpa.

Liderul de la Casa Albă a făcut acest anunţ în cadrul discursului rostit pe stadionul de cricket din Ahmedabad, în prezenţa premierului indian Narendra Modi şi a circa 125.000 de spectatori.

"Consider că Statele Unite ar trebui să fie partenerul militar nr. 1 al Indiei. (...) Împreună ne vom apăra suveranitatea, securitatea şi vom proteja o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă, pentru copiii noştri şi pentru generaţiile care vin", a spus preşedintele american.

"Sunt bucuros să anunţ că marţi reprezentanţii noştri vor semna acorduri privind vânzarea către forţele armate indiene de elicoptere ultramoderne şi alte echipamente în valoare de peste 3 miliarde de dolari", a adăugat Trump, potrivit Agerpres.

Citește și: Un greu din ALDE, Toma Petcu, a trecut la grupul parlamentar PNL: 'Fără să accept vreodată arbitrariul sau măsurile de forţă'

Washingtonul consideră că India ar putea contrabalansa creşterea influenţei militare şi politice a Chinei în Asia. Relaţiile militare şi strategice dintre SUA şi India par să se situeze în fruntea agendei vizitei lui Trump, de la care se aştepta iniţial să contribuie la semnarea unui pact comercial major, notează dpa. Preşedintele american a afirmat în discursul său că discuţiile privind un acord comercial de amploare sunt încă la început şi că Narendra Modi este un negociator dur.

Trump a subliniat totodată în alocuţiunea sa, aplaudat de publicul indian, că administraţia sa cooperează "într-un mod foarte pozitiv cu Pakistanul la reprimarea organizaţiilor teroriste şi a militanţilor care operează la graniţa pakistaneză" şi că sunt semne ale unui progres important către stabilitatea în regiune.

India consideră Pakistanul responsabil de susţinerea unor militanţi care au lansat atacuri sângeroase în India, inclusiv cele de la Mumbai din 2008 soldate cu aproape 200 de morţi.

În cadrul convorbirilor dintre cei doi lideri prevăzute pentru marţi urmează să fie abordată finalizarea unor acorduri în domenii specifice ca drepturile de proprietate intelectuală, facilitarea comerţului şi securitatea internă.

Compania americană Westinghouse şi corporaţia indiană NPCIL sunt în etapa finală a tratativelor privind construirea a şase reactoare nucleare în sudul Indiei, rezultatul unui acord nuclear încheiat în 2008, au menţionat diplomaţi indieni citaţi de dpa.

Vizita preşedintelui american în India survine într-un context în care Trump încearcă să-şi atragă voturi din partea importantei comunităţi indiene din SUA - 4 milioane de oameni - la alegerile prezidenţiale din noiembrie, mai notează dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.