Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA şi Israelul plănuiesc pentru luni o întâlnire pentru a discuta despre atacul asupra Rafah

aawsat.com
rafah graniță

Reprezentanţii Israelului şi Statelor Unite s-ar putea întâlni luni, la Washington, pentru discuţii despre ofensiva terestră planificată a Israelului împotriva oraşului Rafah din Fâşia Gaza, potrivit unui raport din presă, informează sâmbătă dpa preluat de agerpres.

Iniţial, o delegaţie israeliană trebuia să sosească în această săptămână la Washington pentru a asculta preocupările SUA şi pentru a fi prezentate alternative.

Cu toate acestea, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anulat călătoria după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care cere o încetare imediată a focului, fără opoziţie din partea SUA.

Israelienii au propus amânarea discuţiilor până luni, a declarat vineri postul american CNN, citând oficiali americani.

Totuşi, situaţia este complicată de faptul că guvernul israelian are la dispoziţie până duminică să elaboreze o nouă lege cu privire la chestiunea serviciului militar obligatoriu pentru bărbaţii evrei ultraortodocşi, care sunt de multă vreme scutiţi de serviciul militar obligatoriu. Din cauza războiului din Fâşia Gaza, guvernul Israelului este sub presiune pentru a pune capăt scutirii comunităţii ultra-ortodoxe de serviciul militar. O lege ce autoriza scutirea acestora a expirat însă anul trecut. De atunci, este în vigoare un regulament temporar, dar numai până duminică.

Guvernul Israelului, care include şi partide strict religioase, lucrează la o nouă lege care să îi scutească pe credincioşii ultraortodocşi. Premierul Netanyahu a solicitat Curţii Supreme să prelungească termenul pentru elaborarea unui proiect de lege.

În urma unui ordin provizoriu al instanţei de săptămâna aceasta de a anula subvenţiile de stat pentru bărbaţii ultra-ortodocşi cu vârstă de recrutare începând cu 1 aprilie, duminică ar putea urma o decizie cu privire la faptul dacă această categorie va fi, de asemenea, supusă serviciului militar obligatoriu în viitor. Aceasta va depinde dacă instanţa acceptă solicitarea premierului Netanyahu pentru o amânare de încă 30 de zile. Prin urmare, este încă neclar dacă delegaţia israeliană va putea să călătorească în SUA în timp ce această problemă politică internă este încă în desfăşurare, a informat CNN.

Conform oficialilor americani, nu a fost stabilită o dată exactă pentru deplasarea la Washington.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.