Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA şi NATO acuză Rusia că nu și-a retras armata de la graniţa cu Ucraina

Euractiv
armata rusa

Prezenţa trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina rămâne semnificativă, conform evaluărilor SUA şi ale NATO, a declarat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

''Am remarcat o anumită reducere a numărului trupelor ruse, dar sunt în continuare zeci de mii. Şi mai observăm că Rusia a menţinut multe arme, echipament pre-poziţionat, şi de asemenea impune restricţii în Marea Neagră, inclusiv restricţii de acces către Marea Azov prin Strâmtoarea Kerci'', a precizat Stoltenberg, citat de agenţia DPA și preluat de Agerpres.


Potrivit secretarului general al NATO, ''există o prezenţă rusă semnificativă şi acum sunt mult mai multe trupe în Ucraina şi în jurul ei decât înainte de recenta creştere'' a efectivelor şi echipamentelor militare ruseşti la graniţa cu această ţară, unde separatiştii proruşi controlează provinciile estice Doneţk şi Lugansk.

''Prin urmare, NATO trebuie să rămână vigilentă şi să monitorizeze îndeaproape evoluţiile'', a subliniat Stoltenberg.

Aflat în vizită în Ucraina, secretarul american de stat Antony Blinken, a spus la rândul său că unele trupe ruseşti s-au retras din zonele frontaliere unde fuseseră dislocate, dar a adăugat că efective semnificative sunt în continuare staţionate acolo.

Ministerul rus al Apărării a anunţat pe 23 aprilie, după exerciţii militare desfăşurate în Crimeea anexată, că atunci începuse retragerea la bazele lor permanente a trupelor şi echipamentelor comasate la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea într-o desfăşurare masivă de forţe care a stârnit la Kiev şi în Occident temeri privind riscul unui conflict armat. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, dădea atunci data de 1 mai ca termen pentru încheierea retragerii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.