Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: Situația dramatică survenită pe fondul furtunii începe să se îmbunătățească

media.npr.org
furtuna zapada

Statele Unite îşi revin încet după o furtună istorică de miercuri, care a provocat moartea a cel puţin 59 de persoane, dar impactul acesteia a continuat să se facă simţit în zona Buffalo şi pe aeroporturi, cu sute de mii de pasageri ale căror zboruri au fost anulate, potrivit AFP, citat de news.ro.

Ninsori semnificative, vânt, scăderea bruscă a temperaturilor... Chiar şi în regiunile obişnuite cu iernile aspre, vremea rea ​​a făcut ravagii, echipele de salvare rămânând uneori blocate.

Numai comitatul Erie din New York, unde se află oraşul Buffalo, lângă graniţa cu Canada, a înregistrat 37 din cele cel puţin 59 de decese provocate de furtuni în ţară, potrivit unui nou raport de miercuri.

Oamenii au murit de frig pentru că nu aveau încălzire în case, potrivit autorităţilor. Alţii au fost găsiţi decedaţi în maşinile lor sau pe stradă. De Crăciun, frigul a fost resimţit diferit într-o mare parte a ţării, în Texas şi Florida, care nu sunt obişnuite cu astfel de condiţii meteorologice. Acestea din urmă s-au îmbunătăţit miercuri, cu temperaturi în creştere.

Dar „pe măsură ce temperaturile cresc, ne aşteptăm la topirea zăpezii şi la posibile inundaţii din cauza topirii rapide”, a avertizat un responsabil din comitatul Erie, Mark Poloncarz.

Guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a cerut diferitelor agenţii locale să se pregătească pentru „inundaţii potenţial periculoase”.

Pompele de apă, generatoarele şi sacii de nisip erau pregătiţi pentru distribuţie, inclusiv pentru comitatul Erie, potrivit unui comunicat.

Miercuri, Garda Naţională mergea din uşă în uşă în zonele în care curentul nu fusese încă restabilit, pentru a se asigura că locuitorii sunt în siguranţă, a scris pe Twitter Mark Poloncarz.

Interdicţia de a circula cu maşina a rămas în vigoare pentru Buffalo, fiind de aşteptat să fie ridicată joi dimineaţă, cu majoritatea drumurilor libere, a declarat miercuri , pentru CNN, primarul oraşului Byron Brown.

În ultimele zile, unii au criticat răspunsul oficilailor din comitat în legătură cu furtuna anunţată, susţinând că această interdicţie ar fi trebuit să fie adoptată mai devreme.

„Nu ştiu dacă ar fi schimbat ceva, dar a fost decizia mea şi îmi asum întreaga responsabilitate”, a reacţionat Mark Poloncarz. La aeroporturi, inclusiv Denver, Chicago şi Baltimore, perturbările au continuat. Au fost anulate zboruri în serie în preajma weekendului de Crăciun.

Dar, în timp ce la majoritatea companiilor aeriene ritmul a revenit la normal, una dintre ele, Southwest Airlines, a continuat să se confrunte cu probleme. Din cele aproximativ 2.800 de zboruri anulate miercuri, peste 2.500 au fost operate de Southwest, potrivit FlightAware.

Marţi seara, CEO-ul său Bob Jordan şi-a cerut scuze într-un mesaj video. „Facem tot ce putem pentru a reveni la normal (...). Îmi pare foarte rău", a spus el.

La CNN, vicepreşedintele Southwest Pilots Association, Mike Santoro, şi-a exprimat frustrarea, explicând că aceasta are de mult timp probleme la sistemul informatic „în mare măsură învechit”, ceea ce face dificilă organizarea zborurilor.

„Ne-am săturat să ne cerem scuze în numele Southwest”, a spus el, solicitând companiei să investească în modernizarea sistemului. „Aceasta este cea mai mare perturbare pe care am văzut-o vreodată în cei 16 ani ai mei cu compania (...). E jenant", a spus el.

Miercuri, sute de valize erau încă pe aeroportul BWI din Baltimore, Maryland, potrivit unui jurnalist AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.