Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA sunt "preocupate" de zborurile unor avioane chineze în Marea Chinei de Sud

china

Recentele aterizări ale unor avioane civile chineze pe un recif disputat din Marea Chinei de Sud cresc tensiunile şi încurajează instabilitatea în această regiune, a avertizat joi Pentagonul, potrivit AFP. 

Agenţia oficială de presă Xinhua a informat recent despre zboruri "de încercare" chineze cu destinaţia reciful Fiery Cross, situat în arhipelagul Spratly şi revendicat atât de China cât şi de Vietnam. 

"Condamnăm clar aceste zboruri (...) şi suntem preocupaţi de toate activităţile desfăşurate de chinezi în insulele din Marea Chinei de Sud", a declarat presei un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Peter Cook, sugerând că recent au avut loc trei zboruri, după cum susţin mass-media oficiale chineze. 

"Orice acţiune desfăşurată de o ţară oarecare pentru a încerca să crească tensiunea în legătură cu aceste insule disputate, şi care încearcă să le militarizeze sau căută să şi le însuşească, nu face decât să crească instabilitatea în Marea Chinei de Sud", a adăugat Peter Cook. 

Beijingul revendică aproape toate insulele din Marea Chinei de Sud, în timp ce Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei şi Taiwan au pretenţii asupra unor zone diferite din aceste ape. 

Pentru a-şi extinde controlul asupra zonelor contestate, China a construit în cursul ultimilor ani insule artificiale dotate cu piste de aterizare putând primi eventuale avioane militare. 

"Ne pronunţăm pentru o rezolvare diplomatică a diferendelor din Marea Chinei de Sud şi este clar că aceste zboruri nu fac nimic pentru a încuraja stabilitatea şi înţelegerea în această regiune a lumii", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului. 

Vietnamul a acuzat în mod oficial Beijingul sâmbătă de încălcarea suveranităţii sale şi a unui pact recent de consolidare a încrederii după aterizarea unui prim avion chinez, reaminteşte AFP.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.