Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA sunt solicitate să folosească armata și operațiunile acoperite în Siria

facebook.com/sirianul
siria

Statele Unite ar trebui să se pregătească de folosirea armatei şi a operaţiunilor acoperite în Siria pentru a crea condiţiile unui acord politic care să pună capăt războiului civil, conform unui raport elaborat de un grup de experţi sub supravegherea fostului secretar de stat Madeleine Albright, democrată, şi fostului consilier pe probleme de securitate naţională la Casă Albă, Stephen Hadley, republican, informează Reuters.

Raportul exprimă o respingere bipartită a deciziei preşedintelui Barack Obama de a limita implicarea militară a SUA în războiul civil din Siria.

Citește și: ADEVĂRUL despre cât de PERICULOS este să gătești la microunde

Documentul, scris în mare parte înainte de alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, militează pentru o implicare mai intensă a Washingtonului în Orientul Mijlociu.

"Izolaţionismul este o iluzie periculoasă", arată raportul, citat de Reuters. Autorii documentului consideră că ţările dezvoltate trebuie să intervină şi să pună capăt conflictelor din Iraq, Libia şi Yemen şi să sprijine reformele în regiune.

Citește și: ALERTA! Specia umana poate disparea pana in 2100

Însă recomandarea cheie a raportului ar putea fi nulă la 20 ianuarie când Trump va prelua preşedinţia SUA, dacă forţele guvernamentale ale lui Bashar al-Assad reuşesc să preia controlul asupra estului oraşului Alep cu sprijinul Rusiei, care şi-a consolidat prezenţa militară în Siria în ultimele 14 luni.

"SUA ar trebui să fie pregătite să folosească forţele aeriene, armament de apărare, măsuri sub acoperire şi să intensifice sprijinul pentru forţele opoziţiei pentru a putea să respingă atacul asupra estului oraşului Alep şi să împiedice trupele lui Assad să consolideze controlul asupra centrelor urbane din vestul Siriei", afirmă raportul.

Citește și: Google îți spune 10 sfaturi despre cum să te protejezi pe internet

Nu este încă foarte clar ce linie de politică externă va alege Trump pentru Siria. Într-un interviu din 26 octombrie, a afirmat într-un interviu pentru Reuters că o politică militară mai agresivă, aşa cum susţinea Hillary Clinton, ar putea duce la Al Treilea Război Mondial din cauza potenţialului ridicat de conflict cu Rusia.

Trump a precizat, de asemenea, că prioritatea sa este să combată organizaţia Statul Islamic şi nu înlăturarea preşedintelui sirian Basha al-Assad. "Assad vine pe locul doi, din punctul meu de vedere, după ISIS", a spus Trump.

Citește și: Cel mai gras om din lume atinge aproape 600 de kilograme / VIDEO

În timpul războiului din Siria, care durează deja de aproape şase ani, Statele Unite a avut două linii de abordare: o operaţiune acoperită a CIA care sprijină rebelii pentru a-l înlătura pe Bashar al-Assad şi o operaţiune militară mai extinsă care utilizează lovituri aeriene şi forţe speciale împotriva organizaţiei Statul Islamic şi grupărilor aliate cu Al Qaida.

Raportul elaborat de de Albright şi Hadley susţine că forţele de opoziţie susţinute de SUA ar trebui să atace şi obiective guvernamentale.

Vezi și: SURSE - Scorul partidelor în București: cât are Elena Udrea în sondajele interne

"E posibil să nu funcţioneze. Dar unul dintre lucrurile pe car ele ştim cu siguranţă este că ceea ce se întâmplă acum nu funcţionează deloc", a spus Hadley, citat de Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.