Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA supără Rusia: Va vota pentru aderarea Muntenegrului la NATO

Senatul SUA va vota săptămâna viitoare cu privire la aderarea Muntenegrului la NATO, a anunţat liderul majorităţii republicane, Mitch McConnell, după ce administraţia Trump le-a cerut congresmenilor să ratifice această aderare, ca fiind 'puternic în interesul Statelor Unite', transmite Reuters.

Secretarul de stat Rex Tillerson le-a adresat o scrisoare liderilor grupurilor politice din Senat, în care a subliniat că aderarea Muntenegrului la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord va susţine o mai mare integrare, reformele democratice, schimburile comerciale, securitatea şi stabilitatea ţărilor vecine, scrie agerpres.ro.

'Participarea Muntenegrului la summitul NATO din luna mai ca membru cu drepturi depline, nu ca observator, va trimite un semnal puternic de unitate transatlantică', a declarat Tillerson, în scrisoarea datată 7 martie. 'Este puternic în interesul Statelor Unite ca aderarea Muntenegrului la NATO să fie ratificată', a subliniat el, precizând că ar fi 'de un ajutor nemăsurat' dacă Senatul ar programa un vot în timp util pentru participarea preşedintelui Donald Trump la summitul NATO din mai.

Muntenegru a primit în decembrie 2015 invitaţia de a se alătura NATO, însă aderarea trebuie ratificată în prealabil de toate cele 28 de state membre ale Alianţei. Până la începutul acestei luni, 24 de state aliate au finalizat acest demers.

Votul în Senatul SUA a fost amânat timp de mai multe luni, după ce cel puţin doi senatori republicani, Rand Paul şi Mike Lee, au blocat un vot rapid. Paul a pus sub semnul întrebării oportunitatea unui gest care ar înfuria Rusia, în schimbul aderării unui mic stat care nu ar putea juca un rol semnificativ pentru securitatea SUA.

Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a anunţat că luni seară va exista un vot procedural, care ar trebui să deschidă calea pentru ratificarea finală în cursul săptămânii.

Potrivit unor surse din Senatul american, acesta ar urma să aprobe aderarea Muntenegrului la Alianţa Nord-Atlantică.

NATO consideră primirea Muntenegrului în rândurile sale drept o modalitate de contracarare a eforturilor Rusiei de a-şi extinde influenţa în Balcani.

Aderarea Muntenegrului la NATO a fost deja aprobată de Comitetul pentru Relaţii Externe din Senat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.