Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA susțin cu fermitate independența Moldovei, suveranitatea ei și integritatea teritorială (Antony Blinken)

PBS
Antony Blinken

Statele Unite ale Americii (SUA) susțin cu fermitate independența R. Moldova, suveranitatea ei și integritatea teritorială. Declarația a fost făcută de secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei conferințe de presă alături de ministrul de Externe al R. Moldova Nicu Popescu, notează deschide.md.

„Este o plăcere să-l pot primi pe ministrul de Externe Popescu, să-i întorc o parte din ospitalitatea foarte caldă pe care mi-au arătat-o ​​mie și echipei noastre ministrul de externe, președintele, premierul când ne-am aflat în Moldova acum câteva luni. Aceasta este o vizită deosebit de oportună, având în vedere agresiunea rusă în curs împotriva Ucrainei și provocarea pe care aceasta o reprezintă pentru alte țări din regiune.

Noi, în Statele Unite, susținem cu fermitate independența Moldovei, suveranitatea ei, integritatea teritorială și continuăm să lucrăm foarte strâns împreună în sprijinul practic pentru toate aceste lucruri. Trebuie să spun că răspunsul umanitar pe care l-ați oferit la agresiunea rusă din Ucraina este extraordinar, 400.000 de refugiați din Ucraina mergând în și prin Moldova, aproximativ 100.000 rămânând Moldova. Generozitatea de care dă dovadă Moldova – o arată poporul moldovenesc – este cu adevărat excepțională. Am încercat să fim cât mai de ajutor, inclusiv la cea mai recentă conferință care a avut loc pentru a sprijini eforturile pe care le întreprindeți și vom continua să facem asta”, a declarat Blinken.

Secretarul de stat american s-a arătat mulțumit de aprofundarea dialogului strategic cu SUA și de consolidarea parteneriatului strategic. Oficialul american a subliniat sprijinul continuu al Statelor Unite pentru a ajuta R. Moldova în abordarea impactului economic al crizei și în avansarea reformelor democratice.

Menționăm că, Nicu Popescu efectuează o vizită de lucru la Washington. În cadrul întrevederii cu șeful diplomației americane Antony Blinken au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda de cooperare bilaterală, dinamica pozitivă a relațiilor moldo-americane atât pe plan politic, economic și comercial cât și în procesul de avansare a agendei de reforme asumată de guvernul de la Chișinău.

Totodată, discuțiile s-au axat pe situația din regiune și eforturile susținute ale țării noastre în gestionarea eficientă a crizei umanitare declanșată de războiul nejustificat din Ucraina.

Popescu a reconfirmat importanța impulsionării și aprofundării relațiilor moldo-americane, inclusiv prin intermediul Dialogului Strategic ce constituie o platformă eficientă de valorificare a potențialului de cooperare moldo-americană și a exprimat încrederea că Dialogul Strategic va contribui la susținerea dezvoltării economice, consolidarea instituțiilor democratice, lupta împotriva corupției, avansarea reformei justiției, îmbunătățirea climatului investițional, promovarea digitalizării, dezvoltarea infrastructurii, consolidarea securității și rezilienței energetice a Republicii Moldova.

În același timp, ministrul moldovean a subliniat importanța asistenței americane, inclusiv prin intermediul USAID și alte agenții guvernamentale americane, în asigurarea unor procese continue de modernizare a țării și am mulțumit pentru ajutorul prompt în valoare de 130 de milioane dolari oferit de administrația SUA țării noastre pentru a sprijini dezvoltarea economică continuă, consolidarea democrației, sporirea rezilienței energetice și gestionarea crizei umanitare.

Potrivit lui Popescu, SUA a transmis și un mesaj de apreciere pentru eforturile R. Moldova în parcursul ireversibil european, pe lângă mesajul de apreciere pentru eforturile și sprijinul generos oferit refugiaților ucraineni, precum și susținerea plenară în procesul de implementare a agendei de modernizare a țării, gestionarea provocărilor socio-economice.

Cei doi oficiali au efectuat și un schimb de opinii cu privire la situația curentă în regiunea Europei de est, precum și evoluțiile recente pe dosarul transnistrean. Statele Unite ale Americii au reiterat mesajul ferm de susținere a suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.