Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA trage semnalul de alarmă: denunță escaladarea neprovocată a Rusiei în Marea Neagră

www.gettyimages.com
rusia nave

Statele Unite au denunţat luni "escaladarea neprovocată" pe care o reprezintă decizia rusă de a limita navigaţia navelor militare şi oficiale străine în trei zone din largul Peninsulei Crimeea, a indicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat, transmite AFP.

"Aceasta reprezintă o nouă escaladare neprovocată în actuala campanie desfăşurată de Moscova care urmăreşte slăbirea şi destabilizarea Ucrainei", a spus Ned Price, subliniind "profunda îngrijorare" a Washingtonului, în timp ce importante trupe ruse au fost poziţionate la frontiera cu Ucraina.

Rusia a anunţat vineri "suspendarea" pe o perioadă de şase luni, între 24 aprilie şi 31 octombrie, "trecerea prin apele teritoriale ale Federaţiei Ruse pentru navele militare şi alte nave oficiale străine".

Această suspendare vizează trei zone, dintre care una în largul Peninsulei Kerci, în apropierea strâmtorii cu acelaşi nume, care leagă Marea Neagră de Marea Azov şi care este de o importanţă crucială pentru exporturile de cereale sau oţel produse în Ucraina.

Tensiunile ruso-ucrainene cresc în intensitate de mai multe săptămâni. Guvernul ucrainean se teme că Moscova caută să provoace un casus belli pentru a încerca să justifice o operaţiune armată, în timp ce Rusia acuză Kievul că pregăteşte o ofensivă împotriva separatiştilor proruşi în estul Ucrainei.

Statele Unite "îndeamnă Rusia să înceteze hărţuirea navelor din regiune şi să reducă numărul trupelor sale de-a lungul frontierei cu Ucraina", a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Ţările membre ale NATO şi-au exprimat deja "îngrijorarea" vineri cu privire la manevrele maritime ale Moscovei şi au cerut Rusiei să garanteze "accesul liber" la porturile ucrainene din Marea Azov.

Pe de altă parte, forţe ruse la frontiera ucraineană, estimate la 100.000 de soldaţi de către Uniunea Europeană, ar fi mai importante decât în timpul invaziei Crimeei în 2014, a estimat Pentagonul luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.