Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite se uită cu suspiciune la Ucraina: americanii verifică 'la fața locului' armele livrate Kievului; ar putea ajunge pe mâna traficanților

twitter.com
ucraina armata

Statele Unite au reluat inspecțiile la fața locului în Ucraina pentru a ajuta la urmărirea armelor în valoare de miliarde de dolari furnizate Kievului, a declarat luni un oficial american de rang înalt, informează agenția Reuters.

Mutarea unor cantități mari de armament în cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace atrage după sine riscul ca unele dintre ele să cadă în mâini greșite. Dar oficialii americani au declarat că a fost un risc pe care a meritat să și-l asume furnizarea de arme în valoare de aproximativ 18 miliarde de dolari de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru Reuters, a declarat că guvernul ucrainean s-a angajat să protejeze și să contabilizeze armele și că nu există dovezi credibile că acestea ar fi fost deturnate.

Dar, a spus oficialul, Statele Unite au reluat recent inspecțiile "la fața locului" pentru a verifica stocurile de arme din Ucraina "ori de câte ori și oriunde condițiile de securitate o permit".

Inspecțiile la fața locului sunt o parte de rutină a acordurilor pe care țările le semnează cu Statele Unite atunci când li se furnizează anumite arme. "Vom continua să lucrăm cu colegii noștri din cadrul guvernului american și cu partenerii noștri internaționali pentru a asigura responsabilitatea asistenței în materie de securitate acum și în viitor", a declarat oficialul reporterilor.

Inspecțiile sunt efectuate de atașatul apărării și de biroul de cooperare în domeniul apărării din cadrul ambasadei SUA la Kiev, care s-a redeschis în luna mai.

Oficialul a refuzat să precizeze câte vizite la fața locului au fost efectuate până acum, dar a recunoscut că nu este întotdeauna ușor să se țină evidența armelor într-o zonă cu un conflict activ.

Statele Unite nu pot vizita unele locuri, cum ar fi cele din apropierea liniei frontului, și oferă instruire forțelor ucrainene pentru ca acestea să poată furniza date mai bune, a adăugat oficialul.

Context

Rachete mai mici și foarte portabile, precum rachetele sol-aer Stinger - care sunt un tip de MANPAD - pot ajuta la câștigarea războaielor, dar în trecut au fost, de asemenea, pierdute, vândute sau au ajuns în arsenalele unor grupări extremiste. Săptămâna trecută, Departamentul de Stat a prezentat o serie de măsuri pe care le va lua în anii următori pentru a contracara deturnarea armelor în Europa de Est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.