Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA vor să reformeze OSCE pentru a scoate Rusia din joc: 'Nu ne putem lăsa manipulaţi de un singur stat'

Belarus Feed
OSCE

Reprezentantul SUA pe lângă Organizaţia de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter, a declarat miercuri că ţara sa, împreună cu alţi aliaţi, intenţionează să reformeze organizaţia pentru a evita veto-ul Rusiei, care a blocat în ultimii ani numeroase iniţiative, transmite EFE, conform AGERPRES.

''Ca organizaţie, trebuie să găsim modalitatea de a face progrese fără a permite ca un stat participant să blocheze toată munca noastră'', a explicat Carpenter pentru EFE. ''Trebuie să fim mai creativi, să folosim alte instrumente şi să stabilim noi norme de procedură care să ne permită să avansăm şi să apărăm valorile şi interesele fundamentale ale organizaţiei'', a adăugat el.

OSCE, cel mai important organism de securitate regională din lume şi unicul, în afara ONU, unde SUA şi Rusia iau loc la aceeaşi masă, ia decizii prin unanimitate.

În practică, acest lucru presupune că o singură ţară din numărul total de 57 de state care fac parte din organizaţie se poate opune prin veto oricărei iniţiative, explică EFE.

''Trebuie să fim conştienţi că nu ne putem lăsa manipulaţi de un singur stat. Trebuie să găsim modalitatea de a lucra împreună. Aşa că nu vă voi spune exact cum anume vrem să o facem, dar vorbim despre asta'', a explicat diplomatul american.

OSCE a apărut pentru a înlesni dialogul între blocurile opuse în timpul Războiului Rece, dar de la anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, funcţionarea organizaţiei a fost tot mai complicată, iar lucrurile n-au făcut decât să se înrăutăţească după invazia rusă în Ucraina, comentează EFE.

Diplomatul american a recunoscut că nu există niciun mecanism legal pentru a expulza sau suspenda Rusia şi Belarus, aliatul Moscovei.

Şi Ucraina sprijină o reformă a OSCE, precum şi a altor organisme internaţionale la care participă Rusia.

''Când oameni care încalcă fiecare cuvânt din Actul Final de la Helsinki văd că organizaţia care este clădită pe acest document nu reacţionează, ei cred atunci că pot face orice'', a declarat Mikita Poturaiev, şeful delegaţiei ucrainene în Adunarea Parlamentară a OSCE, care se reuneşte joi şi vineri la Viena, sediul organizaţiei.

Actul Final de la Helsinki este piatra de temelie a OSCE care stabileşte, între altele, principiile inviolabilităţii frontierelor europene, respinge folosirea forţei pentru soluţionarea disputelor şi insistă asupra respectării drepturilor omului.

În opinia lui Poturaiev, OSCE trebuie să continue să existe, dar cu instrumente care să dovedească faptul că ''nu este posibil să încalci aceste principii fără să existe consecinţe''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.