Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA vor să sporească 'presiunea' asupra juntei militare din Myanmar

c.ndtvimg.com
Myanmar revolutie revolta

SUA vor să găsească noi mijloace pentru a spori "presiunea" asupra juntei din Myanmar, pentru că situaţia nu face decât să se "agraveze" după lovitura de stat militară, în pofida sancţiunilor deja impuse, a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane, informează AFP.

"Zece luni au trecut de la lovitura de stat militară, dar criza nu face decât să se agraveze", a constatat Antony Blinken într-o conferinţă de presă la Kuala Lumpur, ca răspuns la o întrebare privind insuficienţa sancţiunilor americane.

"Va fi foarte important, în săptămânile şi lunile ce vor urma, să căutăm măsuri şi acţiuni suplimentare pe care să le putem lua, individual, colectiv, pentru a face presiuni asupra regimului, pentru ca această ţară să reia o traiectorie democratică", a adăugat Blinken, fără a preciza natura unor eventuale noi sancţiuni, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat american, aflat într-un turneu regional, a îndemnat la "punerea în aplicare a unui consens în cinci puncte", cu referire la foaia de parcurs elaborată în aprilie de Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), din care Myanmar face parte, pentru a contribui la restabilirea dialogului şi a facilita sosirea ajutorului umanitar în această ţară în criză.

Antony Blinken a afirmat de asemenea că SUA analizează "foarte activ, chiar în acest moment", natura crimelor imputate militarilor împotriva musulmanilor rohingya din Myanmar, pentru a determina "dacă acestea constituie un genocid".

Relaţiile dintre Myanmar şi comunitatea internaţională s-au deteriorat după lovitura de stat din februarie şi legăturile cu cei mai apropiaţi vecini diplomatici au fost grav afectate, în timp ce junta a ignorat apelurile de a opri ostilităţile împotriva civililor şi adversarilor politici pe care îi numeşte "terorişti".

Aproape 1300 de civili au fost ucişi şi peste 10.000 arestaţi de la lovitura de stat militară de la 1 februarie a.c., potrivit Asociaţiei de asistenţă pentru deţinuţi politici din Myanmar.

Lunea trecută, un tribunal din Myanmar a condamnat-o pe fosta şefă a guvernului civil din această ţară, Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru pace, la patru ani de închisoare pentru incitare la revolte publice, precum şi pentru încălcarea regulilor sanitare legate de COVID-19, sentinţă redusă ulterior la doi ani de arest la domiciliu, în urma unei graţieri parţiale decise de liderul juntei militare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.