Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: Washingtonul speră ca Teheranul să accepte dialogul

sua iran

Statele Unite şi-au manifestat joi sprijinul faţă de decizia europenilor de a retrage rezoluţia împotriva Iranului pe care intenţionau să o depună la Consiliul guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) şi au declarat că speră ca Teheranul va fi de acord acum să dialogheze cu Washingtonul, transmite AFP, potrivit AGERPRES.

"Sperăm cu tărie că iranienii sunt de acord să accepte să dialogheze pentru a ajunge la progrese concrete, credibile", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Europenii au decis să retragă rezoluţia în încercarea de a readuce Teheranul la masa negocierilor cu SUA, un pas înainte salutat de Iran.

Ţările europene "au decis, cu sprijinul deplin al SUA, că cel mai bun mod" de a merge mai departe "este să se abţină de a prezenta proiectul de rezoluţie", a explicat Ned Price.

"Suntem mulţumiţi de rezultatul reuniunii Consiliului guvernatorilor AIEA", a adăugat el, întrucât Iranul a acceptat întâlnirile tehnice cu agenţia ONU pentru a clarifica mai multe aspecte nerezolvate.

Citește și: Cristoiu: ‘Respingerea dosarului 10 august convine tuturor celor care conduc România de azi. Dacă jandarmii din noul regim n-ar fi duri, demonstrații ar putea da năvală în Guvernul Cîțu’

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015 cu Iranul, menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică şi a restabilit apoi toate sancţiunile.

Noul preşedinte american, Joe Biden, a declarat că este gata să revină la acord dacă Iranul va respecta din nou restricţiile impuse programului său nuclear prin acest acord, de care regimul de la Teheran a început să se elibereze după decizia de retragere a SUA.

Washingtonul a solicitat o reuniune directă pentru a începe negocierile cu privire la această revenire comună la acord, dar iranienii par să ceară anularea prealabilă a cel puţin anumitor sancţiuni sau cel puţin un angajament al părţii americane de a ridica sancţiunile după o primă întâlnire.

"Iranul nu ar trebui să aştepte ceva pentru că am precizat clar că ceea ce suntem pregătiţi (să oferim) este un dialog constructiv", a mai spus Ned Price.

"Aceasta este propunerea care este pe masă". La o astfel de întâlnire vom putem discuta mizele aflate în joc, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.