Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sub pământ se întâmplă un fenomen ciudat: Tibetul se rupe efectiv în două/ Video

tibet

Pe măsură ce plăcile tectonice indiană și eurasiatică se ciocnesc încet, munții Himalaya continuă să se ridice. Cu toate acestea, un nou studiu sugerează că placa indiană s-ar putea desprinde, provocând o ruptură. Oamenii de știință spun că această ruptură ar putea despica Tibetul, informează Mediafax.

Coliziunea care a creat Himalaya, cel mai înalt lanț muntos din lume, ar putea, de asemenea, să divizeze Tibetul în două părți, sugerează o nouă cercetare citată de Business Insider.

Coliziunea dintre plăcile tectonice indiană și eurasiatică a început acum 60 de milioane de ani. Acum, cercetătorii au studiat undele seismice, locurile cutremurelor și gazele care se ridică în izvoarele fierbinți din Tibet pentru a ajunge la concluzia că placa indiană se desprinde.

Ruptură verticală sub Tibet

Acest proces creează o ruptură verticală în placa de sub Tibet. Ruptura ar putea împărți Himalaya și, prin urmare, Tibetul, în două bucăți. Asta nu înseamnă că o fisură uriașă se va deschide pe suprafața Tibetului, însă "ruptura plăcii" de sub Tibet ar putea provoca cutremure periculoase în regiune.

Cercetarea nu a fost încă supusă evaluării, dar a fost prezentată la reuniunea Uniunii Geofizice Americane din decembrie, iar o versiune pre-print a lucrării a fost publicată online.

"Nu știam că continentele se pot comporta în acest fel, iar acest lucru este, pentru știința pământului solid, destul de fundamental", a declarat pentru revista Science Douwe van Hinsbergen, un geodinamist de la Universitatea Utrecht care nu a fost implicat în cercetare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.