Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sub presiunea pandemiei, UE ia în considerare discuții pentru vaccinul russesc Sputnik V

BioPhoarma Reporter
UE vaccin coronavirus

Un oficial care negociază cu producătorii de vaccinuri în numele blocului a declarat pentru Reuters că guvernele UE iau în considerare inițierea unor discuții cu dezvoltatorii Sputnik V și că vor fi necesare cereri din partea a patru state membre pentru a începe procesul, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Ungaria și Slovacia au cumpărat deja vaccinul rusesc, Republica Cehă este interesată, iar oficialul UE a declarat că Italia are în vedere utilizarea celui mai mare bioreactor producător de vaccin din țară pentru a produce Sputnik V.

Bruxelles-ul a fost criticat pentru demarajul lent al programului de vaccinare.

UE a semnat acorduri cu șase producători occidentali de vaccinuri și a lansat discuții cu încă doi. Până acum a aprobat patru vaccinuri, dar problemele de producție au încetinit campania de inoculare și unele state membre caută propriile soluții.

Dacă Sputnik V s-ar alătura arsenalului de vaccinuri al UE, ar fi un triumf diplomatic pentru Rusia, al cărei comerț cu blocul a fost blocat de ani de zile din cauza sancțiunilor adoptate după anexarea Crimeei și intervenției în estul Ucrainei.

Fostul prefect, Traian Berbeceanu, s-a reînscris în PNL: 'Singura alternativă politică cu adevărat serioasă'

Un al doilea oficial al UE a declarat că fabrica ReiThera a fost menționată de oficialii italieni la o ședință ca un posibil loc de producere a vaccinurilor COVID-19 realizate de alte companii decât firma italiană de biotehnologie. ReiThera, care este deținută în proporție de 30% de stat și își dezvoltă propria vresiune de vaccin COVID-19, a refuzat să comenteze.

O purtătoare de cuvânt a ministerului italian al industriei a refuzat să comenteze discuțiile despre posibila utilizare a fabricii ReiThera pentru a produce Sputnik V. Ea a spus: „Vom produce toate vaccinurile autorizate ori de câte ori este posibil”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care coordonează discuțiile cu producătorii de vaccinuri, a declarat că UE nu este obligată să lanseze discuții cu dezvoltatorii Sputnik V chiar dacă autoritatea de reglementare a medicamentelor din bloc aprobă vaccinul.

Nu a fost clar dacă statele care au comandat Sputnik V în acorduri bilaterale ar fi interesate de achiziții comune din UE. Purtătorii de cuvânt ai guvernelor din Republica Cehă, Ungaria și Slovacia nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Guvernul se pregătește să LOVEASCĂ DUR în polițiști și în lucrătorii din SERVICII / SURSE

Negocierile cu producătorii de vaccinuri au durat în mod obișnuit luni înainte ca acordurile de aprovizionare să fie convenite și oficialul UE a spus că nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la abordarea dezvoltatorilor Sputnik V în urma discuțiilor interne.

Cu toate acestea, discuțiile dintre guvernele UE arată o schimbare remarcabilă de abordare a vaccinului rusesc.

De luni de zile, UE și-a exprimat îndoielile cu privire la Sputnik V citând lipsa de date și numind vaccinul drept instrument de propagandă de politică externă al Kremlinului.

La 17 februarie, șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pus sub semnul întrebării motivele Rusiei pentru a exporta milioane de doze, în ciuda unei lansări lente acasă, unde, proporțional, au fost vaccinate mai puține persoane decât în ​​UE, pe baza datelor publice.

Cu toate acestea, percepția despre Sputnik în UE a început deja să se schimbe după ce date publicate pe 2 februarie au arătat că are o eficiență de 92%, mai mare decât Oxford / AstraZeneca și apropiată de vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna.

Un sprijin a venit și din partea premierului italian Mario Draghi, care le-a spus colegilor lideri că UE trebuie să cumpere mai multe doze, inclusiv din afara blocului, și să extindă producția de vaccinuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.