Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire epică: submarin ultrasecret pentru operațiuni speciale din al Doilea Război Mondial, găsit după 20 de ani de căutări

livescience.com
hms triumph

Un scafandru grec veteran a anunțat că a descoperit epava submarinului HMS Triumph după mai bine de 20 de ani de căutări. Epava unui submarin britanic din Al Doilea Război Mondial care a contribuit la deschiderea erei operațiunilor militare speciale a fost găsită în largul coastelor Greciei, unde s-a scufundat în 1942, scrie livescience.com.

Veteranul scafandru grec Kostas Thoctarides a anunțat săptămâna trecută într-o postare pe Facebook că echipa sa a descoperit epava HMS Triumph în Marea Egee, într-o locație nedezvăluită, la "zece kilometri" de Capul Sounion și la o adâncime de aproximativ 666 de picioare (203 metri).

Trapele închise ale epavei și periscopul retras indică faptul că submarinul se afla în scufundare atunci când s-a scufundat, a declarat Thoctarides.

Tunul de punte de pe epava vasului HMS Triumph, la o adâncime de aproximativ 666 de metri în Marea Egee. Submarinul s-a scufundat în timpul unei misiuni secrete în ianuarie 1942.

Tunul de punte de pe epava submarinului HMS Triumph, la o adâncime de aproximativ 666 de metri în Marea Egee. Submarinul s-a scufundat în timpul unei misiuni secrete în ianuarie 1942.

content-image

Unul dintre membrii echipei de căutare, Rena Giatropoulou Thoctarides, a declarat pentru Live Science că secțiunea din față a fost grav avariată de o explozie care aproape sigur a scufundat submarinul. Dar nu era clar dacă acea explozie a fost externă - poate de la o încărcătură de adâncime sau de la o mină navală - sau internă, ceea ce înseamnă că ar fi putut fi cauzată de o explozie a uneia dintre torpilele submarinului.

Echipa lucrează acum cu experți în submarine și torpile pentru "a ne oferi răspunsurile pe care le căutăm", a declarat ea într-un e-mail.

Operațiuni speciale

HMS Triumph a fost lansat în 1938 și a îndeplinit peste 20 de misiuni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv atacuri asupra navelor și submarinelor Axei în Marea Mediterană. Însă nava este cunoscută mai ales pentru rolurile sale în operațiuni secrete, inclusiv salvarea mai multor soldați aliați prinși în capcană în Africa de Nord și o infiltrare în Grecia - pe atunci teritoriu inamic - a unor ofițeri de informații britanici pentru a ajuta rezistența de acolo.

Printre alte misiuni, în 1941, submarinul l-a transportat în secret pe căpitanul Bill Hudson, un ofițer din cadrul Special Operations Executive (SOE) britanic, în portul sârb Petrovac, aflat sub controlul Axei, pe coasta Adriaticii, pentru a-i ajuta pe partizanii iugoslavi - una dintre primele misiuni SOE și un precursor al tuturor operațiunilor militare speciale de atunci.

Mai multe caracteristici ale epavei și locația acesteia în Marea Egee se potrivesc cu ceea ce se știe despre HMS Triumph.

Thoctarides și echipa sa au căutat epava Triumph timp de peste 20 de ani. "Povestea navei Triumph este complexă și unică în istoria navală și este legată în mod inextricabil de rezistența greacă și de serviciile secrete care au acționat în timpul perioadei de ocupație italo-germană", a declarat Giatropoulou.

Ei localizaseră deja epavele a patru submarine - inclusiv HMS Perseus în 1997 - dar găsirea HMS Triumph a fost "extrem de dificilă", a spus ea. "Cea mai mare parte a timpului a fost pe vreme rea și cu curenți subacvatici foarte puternici".

Una dintre cheile succesului a fost utilizarea unui vehicul subacvatic operat de la distanță, sau ROV: "La o adâncime de 203 metri și cu curenți atât de puternici, scafandrii nu pot lucra", a spus ea.

Pierdut pe mare

Potrivit înregistrărilor navale, Triumph a navigat în secret în golful Despotikos, în largul unei insule de lângă Antiparos, în Ciclade, în decembrie 1941.

Pe 30 decembrie, submarinul a trimis un mesaj criptat în care raporta că a lăsat o echipă de informații militare britanice, iar apoi era programat să salveze peste 30 de evadați britanici din Antiparos, în apropiere, pe 9 ianuarie.

Dar Triumph nu a mai apărut, iar evadații au fost arestați. La 23 ianuarie 1942, Marina Regală a listat submarinul ca fiind dispărut pe mare, cu 64 de membri ai echipajului la bord.

Se pare că echipajul a murit în timpul scufundării. "Părerea mea este că toți cei 64 de eroi se află în submarin, deoarece se aflau într-o scufundare adâncă și toate trapele sunt închise", a declarat Giatropoulou. "HMS Triumph trebuie tratat cu respectul și sfințenia pe care le merită ca mormânt de război maritim".

De asemenea, este important să se notifice familiile echipajului pierdut, a declarat Timmy Gambin, un arheolog maritim de la Universitatea din Malta, care nu a fost implicat în căutarea Triumph, dar a condus descoperirea epavei HMS Urge, un submarin britanic din al doilea război mondial care s-a scufundat în largul coastelor Maltei.

"Odată cu miile de nave pierdute în cel de-al Doilea Război Mondial vin și o multitudine de povești umane - nu doar ale victimelor, ci mai ales ale celor care au rămas în urmă", a declarat Gambin pentru Live Science într-un e-mail.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.